El govern espanyol es compromet a respectar les competències locals


Temes relacionats

El govern espanyol tractarà l'EMD de Valldoreix igual que els ajuntaments (18/oct/12)

L'esborrany de reforma de règim local del PP topa amb la resta de partits (18/set/12)

Valldoreix es 'defensa' davant el govern de l'Estat espanyol (12/set/12)

El PSC presentarà al ple una moció per rebutjar la Llei de Bases de Règim Local ( 4/set/12)

Posposada fins al setembre l'aprovació de la Llei de Bases de Règim Local (31/jul/12)

Valldoreix i l'AEMDEC demanen signatures per evitar l'eliminació de les EMD (26/jul/12)

Cimera govern-oposició al setembre per tractar el futur dels serveis locals (26/jul/12)

Reacció local de CiU contra la modificació de la Llei de Bases de Règim Local (18/jul/12)

El govern espanyol limita les competències dels consistoris per llei (13/jul/12)

Supressió del 30% de regidors i de la paga de Nadal als empleats públics (11/jul/12)

Conesa adverteix dels riscos del projecte de Llei de Bases de Règim Local (18/jun/12)


  • Comparteix:

Façana de l'Ajuntament

Façana de l'Ajuntament

El govern espanyol respectarà la reforma local que surti del Parlament de Catalunya i que afectarà la nostra ciutat i la resta de municipis del país. Ho explica el diari 'ARA' segons fonts del govern i de l'Associació Catalana de Municipis (ACM) en un moment en què la reforma municipal que planteja el president espanyol Mariano Rajoy encara no està encarrilada a causa de les desavinences amb el PSOE i la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP). Segons explica aquest mitjà, el govern té intenció d'enllestir el text català de reforma del món local durant els tres primers mesos de l'any.

El president espanyol va anunciar a mitjans de juliol una modificació en tota regla de l'estructura dels ajuntaments -reducció del 30% del nombre de regidors i limitació de les competències dels consistoris i el sou dels alcaldes- que havia de tramitar-se ràpidament. Rajoy, però, es va topar amb una rebel·lió interna en el seu propi partit i l'oposició frontal de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies, liderada precisament per un alcalde del PP, el de Santander, Íñigo de la Serna. Tot això a banda del rebuig del PSOE i d'algunes zones de l'estat, com Catalunya, que està interessada a mantenir un model propi.

Amb aquest escenari de fons, l'aprovació del projecte es va posposar al setembre però llavors l'acord tampoc es va forjar. I ara, més de cinc mesos després, malgrat les aproximacions entre totes les parts, el pacte continua força allunyat. Tot i això, hi hagi o no consens polític, l'executiu s'ha marcat aquest gener com a data límit per a l'aprovació de la reforma, segons el ministeri d'Hisenda.

A l'espera del text definitiu, tot indica que es tractarà d'una reforma local menys agressiva de la ideada pel PP. Es preveu que la reducció del nombre de regidors no arribi al 30% i que el límit salarial dels alcaldes variï segons la població. Malgrat aquestes concessions, el govern continua ferm en la seva idea d'establir un límit de sou als alcaldes, eliminar les prop de 1.000 mancomunitats que hi ha i potenciar les diputacions. Segons apunten alguns mitjans citant fonts del PSOE, els dos grans partits han arribat a un acord verbal perquè el salari d'un alcalde no superi els 67.000 euros anuals base bruts que guanya un secretari d'estat.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.