Àngel Máñez (Mercabarna): 'Si tot segueix igual, les peixateries desapareixeran'

El president del Gremi de Majoristes del Mercat Central del Peix de Mercabarna (GMP) reflexiona sobre l'estat del sector


  • Comparteix:

Ángel Máñez, president del Gremi de Majoristes del Mercat Central del Peix de Mercabarna

Ángel Máñez, president del Gremi de Majoristes del Mercat Central del Peix de Mercabarna

El santcugatenc Àngel Máñez fa set anys que presideix el Gremi de Majoristes del Mercat Central del Peix de Mercabarna (GMP), després d'haver ocupat el càrrec de vicepresident durant els sis anys anteriors. Juntament amb el seu germà, representa la tercera generació familiar dedicada al món del peix fresc. Máñez alerta que els canvis d'hàbit de la ciutadania, que cada vegada cuina menys a casa, i la competència dels grans distribuïdors de peix, poden fer desaparèixer les peixateries tradicionals.

ESCOLTA-HO


De fet, ja són moltes les peixateries que han abaixat la persiana els últims anys, la qual cosa ha provocat una reducció d'entre el 50 i el 60% de la clientela del Mercabarna. Segons Máñez, el mercat subsisteix, principalment, gràcies al servei que ofereix a l'hostaleria, la restauració i els càterings, en primera instància, i a les escoles i els hospitals, en segon terme.

Sostenibilitat

En una entrevista al magazín de Ràdio Sant Cugat, el president de Mercabarna també ha reflexionat sobre la necessitat de consumir productes locals i de proximitat, i ha alertat que les restriccions imposades per la Unió Europea podrien afectar negativament a la diversitat del producte disponible, limitant-se a espècies com el lluç o el salmó.

Máñez insta la ciutadania a consumir peix de temporada i proximitat

Máñez insta la ciutadania a consumir peix de temporada i proximitat / Foto: Cedida La Barca de Helios



Respecte a les tensions entre la protecció dels recursos naturals i la viabilitat econòmica de la pesca, Máñez considera que els pescadors catalans "fan bé la seva feina" i "mantenten un bon equilibri".

A més, el santcugatenc ha destacat que les iniciatives de la Unió Europea per garantir una pesca més sostenible haurien de ser consensuades amb la comunitat científica, i ha posat en dubte la falta de contacte directe entre la política i el món científic, mencionant també la influència dels lobbies en les decisions sobre la pesca, com en el cas de la tonyina vermella.

Millores laborals

Respecte a les condicions laborals del sector, Máñez considera que el principal repte que tenen és el canvi horari: deixar de treballar de nit per poder conciliar. Actualment, ell se'n va a dormir entre les 4 i les 5 de la tarda per llevar-se entre les 10 i les 12 de la nit.


Ángel Mañez

Els hàbits han canviat molt i la peixateria tradicional, si tot segueix igual, té tendència a desaparèixer.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.