La fusió del BBVA i el Sabadell pot suposar perdre fins a 10.567 llocs de feina i tancar 883 oficines, segons Pimec

La patronal analitza l'opa hostil i alerta d'un "impacte significatiu" si prospera, sobretot a les pimes


  • Comparteix:

La seu del Banc Sabadell a Sant Cugat / Foto: Cugat Mèdia

La seu del Banc Sabadell a Sant Cugat / Foto: Cugat Mèdia

Una possible fusió entre el BBVA i el Banc Sabadell tindrà un 'impacte significatiu' en la competència del sector bancari i afectarà 'negativament' a les empreses, sobretot a les pimes. Aquesta és la conclusió d'un estudi de la patronal Pimec, que ha analitzat les conseqüències de l'opa hostil en el teixit empresarial, en cas que aquesta prosperi. El document xifra entre 7.685 i 10.567 la pèrdua de llocs de feina a l'Estat espanyol, entre un 40% i un 55% de la plantilla del Sabadell, bona part de la qual s'ubica a Catalunya. En el cas de les oficines, se'n tancarien entre 589 i 883 a l'Estat, i entre 174 i 281 a Catalunya. Pimec ha fet les estimacions a partir de l'anàlisi diverses operacions de concentració bancària.


"Una fusió és com un meló, fins que no s'obre no es pot veure l'impacte final, que es pot valorar al cap d'uns anys", ha comparat el president de l'Observatori de la Pime de Pimec, Oriol Amat, encarregat de l'estudi. Per aquest motiu el document ha obtingut les dades a partir de les mitjanes de quatre concentracions que hi ha hagut a l'Estat -Santander i Popular, CaixaBank i Bankia, Unicaja i Liberbamk i BBVA i Unnim- i conclou que una fusió entre l'entitat basca i la vallesana afectaria la disponibilitat de crèdit, la competència bancària, el nombre d'oficines i els llocs de treball, així com altres aspectes socials i econòmics.

Reducció de la disponibilitat de crèdit i de la competència bancària

Pel que fa a la disponibilitat de crèdit, la reducció estimada seria del 8%, xifra que representa 54.393 milions d'euros i tindria un impacte "especialment" en les pimes i els consumidors. El president de Pimec, Antoni Cañete, ha remarcat que s'encaririen els costos de les empreses i perjudicaria la inversió i el creixement del teixit empresarial. "Tindríem menys capacitat de finançament, que per a nosaltres és absolutament fonamental", ha dit. "Qualsevol cosa que afecti a la capacitat d'accedir al sistema financer és una dificultat afegida al progrés de les nostres empreses, del nostre país i de la generació de llocs de treball", ha defensat, en la mateixa línia, el secretari general de la patronal, Josep Ginesta.

En relació amb la competència bancària, el document exposa que la nova entitat resultant de la fusió entre el BBVA i el Banc Sabadell juntament amb CaixaBank controlaria el 73,7% de les oficines bancàries de l'Estat, fet que provocaria un "encariment i deteriorament" de la qualitat dels serveis bancaris, sobretot a les zones rurals. "Si ja estem malament en termes de competència, qualsevol operació que accentuï aquest problema vol dir que plou sobre mullat", ha dit Ginesta.

Menys oficines i pèrdua d'ocupació

L'informe també apunta una pèrdua "significativa" d'oficines i ocupació. Cal recordar que el BBVA ha informat que l'opa generaria "sinergies" de fins a 1.450 milions d'euros en cas que prosperi, malgrat que no ha donat més detalls. Aquest dimarts Pimec ha opinat que és "essencial" que l'entitat basca proporcioni "més informació i dades concretes" sobre els seus plans d'estalvis, bona part dels quals vindran del tancament d'oficines i de la reducció de llocs de treball.

Sobre les oficines, l'informe de Pimec ha calculat a partir de les experiències anteriors que se'n poden tancar entre un 50 i un 75% de les de l'entitat absorbida. D'aquesta manera, després del tancament en el pitjor dels escenaris quedarien 87 oficines del Sabadell a Catalunya i 208 a l'Estat, mentre que la previsió més optimista apunta que serien 174 oficines de l'entitat vallesana a Catalunya i 415 a l'Estat.

Pel que fa a l'ocupació, la forquilla de reducció de llocs de treball seria d'entre el 40 i el 55% de l'entitat absorbida. Per tant, si l'opa prosperés, la plantilla del Sabadell passaria de les 19.213 persones actuals a les 8.646 en el pitjor dels casos o a les 11.528 en l'escenari més optimista.

Després de tot, Pimec ha remarcat que és "crucial" que s'evitin els efectes negatius de l'operació i ha instat els diferents actors que poden incidir en l'operació -la CNMC o el Ministeri d'Economia, entre altres- a tenir en compte el seu document a l'hora de posicionar-se.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.