El BBVA formalitza la seva opa hostil al Banc Sabadell

L'entitat manté les condicions i diu que també notificarà als ens de competència de França i el Marroc


  • Comparteix:

Imatge d'arxiu de les oficines de Banc Sabadell a Sant Cugat / Foto: Cugat Mèdia

Imatge d'arxiu de les oficines de Banc Sabadell a Sant Cugat / Foto: Cugat Mèdia

El BBVA ha formalitzat aquest divendres la seva opa hostil al Banc Sabadell amb la presentació de la sol·licitud d'autorització de l'oferta a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). En el fullet explicatiu de l'opa publicat a la CNMV, l'entitat basca confirma els seus plans, i inicia oficialment el procés per rebre les autoritzacions pertinents per absorbir el Sabadell. El BBVA haurà de rebre l'autorització de la CNMV, i també del Banc Central Europeu i la Comissió Nacional del Mercat de la Competència (CNMC); a més, també notificarà els ens de competència de França i el Marroc.

El banc d'origen biscaí ha trigat 15 dies a enviar a les autoritats el fulletó de l'opa hostil anunciada després que el consell d'administració presidit per Josep Oliu rebutgés una fusió amistosa. El regulador disposa ara de set dies prorrogables per admetre-ho a tràmit.

El document remès a la CNMV sol·licita l'autorització de l'oferta pública d'adquisició del 100% del capital social del Sabadell, format per 5.440.221.447 accions, a un valor de 0,125 euros. L'entitat proposa un intercanvi de 4,83 accions del Sabadell per una del BBVA, una prima del 30% per acció segons el valor que tenia l'entitat al mercat la setmana que va anunciar l'opa.

Si prospera l'oferta, els accionistes del Sabadell tindrien un 16% de participació de l'entitat resultant, un gegant bancari amb més d'un bilió d'euros en actius.

En aquesta informació remesa a la CNMV, el BBVA assegura que enviarà la documentació que acredita que té garanties suficients per fer front a l'oferta i convoca una Junta d'Accionistes per decidir sobre l'emissió de noves accions.

L'èxit de l'oferta queda condicionada a aconseguir el 50,01% de les accions i obtenir les autoritzacions dels òrgans reguladors i del Ministeri d'Economia. De moment, però, el govern espanyol ja ha expressat el seu rebuig a l'opa.

A banda dels organismes estatals, el BBVA requereix de l'aval del Banc Central Europeu, que haurà d'aprovar l'absorció de les filials a l'estranger. En relació al negoci internacional, la CNMV haurà de donar el vistiplau específic a l'adquisició de control indirecte de Sabadell Securities USA, broker dealer filial als Estats Units; i el Banc Central del Marroc també s'haurà de pronunciar pel canvi de control de la sucursal del Sabadell a Casablanca.

L'informe fa constar també es notificarà l'operació a les autoritats de defensa de la competència a França i Marroc. Amb tot, indica que l'eficàcia de l'opa no quedarà subjecte a les autoritzacions emeses per aquests dos països. Tampoc requerirà l'autorització de l'Oficina de Regulació Financera de Florida, la Junta de Governadors de la Reserva Federal dels Estats Units ni del Departament de Serveis Financers de l'Estat de Nova York "tal com es mencionava a l'anunci previ".

L'entitat vallesana ha rebutjat en tot moment l'operació, en considerar que és insuficient i no reflecteix el valor del banc. Precisament, el conseller delegat del Banc Sabadell, César González-Bueno, ha defensat a TV3 que l'operació plantejada pel BBVA "no s'assembla en res a la prèvia fusió entre Bankia i Caixabank" i ha esgrimit que el rebuig a l'opa genera "una unanimitat" inèdita a tot l'espectre polític, "des de la CUP, fins a Junts, passant pel PP".

Precisament, aquest divendres el regulador del sistema bancari a l'Estat, el Banc d'Espanya, ha demanat no precipitar-se per arribar a una conclusió sobre l'opa i l'eventual absorció del banc català. "No tinc res a dir, ni vull ni ho he de fer perquè és una operació que està en marxa", ha apuntat el seu governador, Pablo Hernández de Cos, en una conferència a la Reunió Anual del Cercle d'Economia. Tot i que ha evitat pronunciar-se sobre l'operació, sí que ha indicat que el grau de concentració bancari "no sempre és la millor aproximació" per mesurar la competència en el sector bancari.

Precisament, les veus que s'han mostrat contràries a la integració forçosa del Sabadell al BBVA han assenyalat que perjudicaria la competència bancària i l'accés al crèdit, especialment per les pimes. En aquest sentit, un dels arguments de González-Bueno ha sigut assenyalar que el 66% de les pimes a Catalunya són clientes del Banc Sabadell, i que l'operació promoguda pel BBVA les deixaria "sense una opció".

Fins al mes de novembre no hi haurà moviments clau en tota l'operació, ja que és llavors quan preveu que s'hagi d'activar o no el canvi d'accions.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.