El Col·lectiu Música Antiga de Sant Cugat recupera instruments històrics del segle XIV

L'entitat ha engegat un projecte per reconstruir els set instruments del Retaule de Tots els Sants de Pere Serra, començant per un orgue portatiu


  • Comparteix:

Imatge del retaule de Tots els Sants de Pere Serra / Foto: Ajuntament

Imatge del retaule de Tots els Sants de Pere Serra / Foto: Ajuntament

El Col·lectiu Música Antiga de Sant Cugat, amb el suport de la Fundació del Club Muntanyenc, ha iniciat un projecte per reconstruir i donar vida als set instruments representats al Retaule de Tots els Sants de Pere Serra, una obra clau del patrimoni artístic local. L'objectiu és reviure la música que va sonar al monestir de Sant Cugat durant el segle XIV, començant amb la recuperació d'un orgue portatiu.

ESCOLTA-HO


El projecte, que s'estendrà al llarg de set anys, començarà amb la reconstrucció d'un orgue portatiu. Jorge Juan Morata i Katy Elkin, membres del col·lectiu, han explicat en una entrevista al magazín 'Faves comptades' que l'orgue portatiu és una peça clau per entendre l'evolució dels instruments musicals medievals.

Katy Elkin i Jorge Juan Morata, membres del Col·lectiu Música Antiga Sant Cugat

Katy Elkin i Jorge Juan Morata, membres del Col·lectiu Música Antiga Sant Cugat / Foto: Cugat Mèdia


"L'orgue portatiu és com el besavi dels orgues moderns", ha específicat Morata. "Té una manxa i es toca amb una mà, cosa que el fa únic i especialment rellevant per a la comprensió de la tecnologia musical de l'època". El reconegut organer Albert Blancafort serà l'encarregat de reconstruir l'orgue portatiu inspirant-se en la iconografia de l'època.

El projecte no només té un valor musicològic, sinó també divulgatiu. El col·lectiu vol que els instruments siguin accessibles al públic, especialment als escolars, perquè puguin experimentar de primera mà com sonava la música medieval. "Volem que la gent pugui veure i sentir allò que fins ara només ha pogut llegir als llibres d'història", han subratllat.

A més de l'orgue portatiu, el projecte inclou la reconstrucció dels altres sis instruments representats al retaule, com flautes i instruments de corda. El pressupost total s'estima en uns 45.000 euros, dels quals 14.000 es destinaran a la construcció de l'orgue portatiu. Per fer-ho realitat, el col·lectiu ha obert una plataforma de donacions.

La presentació al públic de l'orgue serà aquest setembre, al Festival Contratemps, a càrrec de Cristina Alís, una especialista de renom mundial en instruments de teclat històric. A més del concert, hi haurà una conferència i una exposició de l'instrument. El col·lectiu, també té previst fer un concert el dia 26 de juliol per la festivitat de Sant Cugat a l'època d'Ayne Bru.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.