Com vivien els monjos del Monestir de Sant Cugat el segle XIII?
El Museu de Sant Cugat acollirà el 7 i 8 de maig un simposi internacional sobre el Costumari medieval del monestir

Imatge d'arxiu de les Nits de llegendes al Monestir de Sant Cugat / Foto: Ajuntament
CulturaPublicat dissabte per Alba Triadó
El Museu de Sant Cugat acollirà el 7 i 8 de maig un simposi internacional dedicat al Costumari de Sant Cugat, un document medieval clau per entendre l'organització i les rutines dels monjos del monestir al segle XIII. L'esdeveniment reunirà experts en història i patrimoni per aprofundir en el contingut d'aquesta obra i la seva rellevància històrica.
Escolta-ho
La directora del Museu de Sant Cugat, Alba Rodríguez, ha destacat en una entrevista a 'Faves comptades' la importància del Costumari, redactat pel monjo Pere Ferrer entre 1221 i 1223, per conèixer la vida monàstica de l'època. Aquest document de 191 folis recull detalls sobre les pregàries, les festivitats, l'organització interna del monestir i la relació amb la comunitat.
Rodríguez ha subratllat que el Costumari ja ha servit com a base per a l'exposició permanent del monestir i per al disseny de diverses activitats didàctiques, però encara queda molta informació per explorar. "Encara no li hem extret tot el suc", ha afirmat, destacant el seu potencial per a futures iniciatives de divulgació.
L'estudi d'aquest document ha revelat curiositats, com ara la menció al torró de cigrons, considerat la primera referència escrita a Catalunya sobre aquest dolç. També descriu la intensa rutina dels monjos, que es despertaven a mitjanit per pregar i administraven les propietats del monestir a través de diferents càrrecs, com els pabordes i el cellerer.
El simposi, organitzat en col·laboració amb la Universitat Autònoma de Barcelona, se centrarà en els aspectes litúrgics, musicals i escultòrics del Costumari, i està obert tant a acadèmics com a persones interessades en la història medieval. Els interessats en participar-hi, es poden inscriure enviant un correu electrònic a cristina.troia@uab.cat.