ESCOLTA-HO
Què és la depressió?
La doctora Ros ha explicat que la depressió és una malaltia mental caracteritzada per una tristesa persistent i una pèrdua d'interès en les activitats quotidianes. A diferència de la tristesa puntual, la depressió afecta la major part del dia i interfereix significativament en el funcionament diari de la persona.Entre els principals símptomes, més enllà de la tristesa persistent i la pèrdua d'interès en activitats habituals, Ros ha destacat els canvis de patrons del son i la gana, la dificultat per concentrar-se, els sentiments de culpa o inutilitat i, fins i tot, en els casos més greus, pensaments recurrents sobre la mort o el suïcidi. "Hem d'entendre que la depressió és una malaltia com qualsevol altra, no una qüestió de manca de força de voluntat", ha insistit la doctora.
En aquest sentit, la coordinadora de la Unitat d'Hospitalització d'Aguts del Servei de Salut Mental d'Adults, ha destacat que aquesta simptomatologia pot manifestar-se de forma diversa i personalitzada, fet que pot complicar-ne el diagnòstic.
La psiquiatra ha assenyalat que, més enllà dels factors genètics, ambientals o socials, hi ha elements modificables que poden ajudar a prevenir la depressió, com ara millorar els hàbits com l'alimentació i la pràctica d'esport, evitar el consum d'alcohol i estupefaents i buscar suport professional en cas d'adversitats. A més, ha subratllat que certs grups poblacionals, com les dones, els adolescents i les persones en situacions socioeconòmiques desfavorables, són més vulnerables a patir aquesta malaltia.
Pel que fa al tractament, Ros defensa el model de salut mental de Catalunya, que ofereix atenció graduada segons la gravetat dels casos: "El metge de capçalera és el primer punt d'atenció, després hi ha recursos per a tractaments psicològics i farmacològics segons les necessitats individuals".
La doctora fa una crida a normalitzar la conversa sobre la salut mental per trencar l'estigma i a fomentar la sensibilització i l'educació sobre la depressió: "No és una debilitat, és una malaltia. Demanar ajuda no és un signe de fracàs, sinó un pas cap a la recuperació", insisteix.
Creixen un 15% els casos atesos als centres de salut mental en tres anys a Catalunya
Segons l'Enquesta de Salut de Catalunya (ESCA), un 9,2% de la població major de 15 anys respon de manera assimilable a formes moderades o greus de depressió, un increment del 28% respecte al 2019. Aquesta condició afecta un 12% de les dones i un 6% dels homes, amb una incidència especialment alta entre les persones majors de 74 anys (13%) i les classes socials més desfavorides (11%), tal com ha apuntat la doctora Ros a l'entrevista.El 2023 també es va registrar un augment rellevant d'ús antidepressius en persones ateses per episodis depressius o trastorns depressius majors: més de 350.617 persones assegurades van tenir almenys una dispensació per tractar aquestes problemàtiques de salut, un 132% més que el 2020. Un dels objectius del Pla de Salut 2021-2025 és reduir el nombre de persones que prenen antidepressius durant més de sis mesos. Tot i això, el 2023 un 10,5% dels assegurats van continuar rebent aquests tractaments (+0,8% respecte al 2021).
OPINA
Identifica't per comentar aquesta notícia.
Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.
Avís important
Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims
Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors
No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal
Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.