Ignasi Guerrero presenta 'Un estel fugaç', un retrat íntim sobre el dol per la pèrdua del seu fill Pep

El documental aborda el dol perinatal des de la pròpia experiència de Guerrero i les vivències d'altres famílies


  • Comparteix:

Ignasi Guerrero, codirector del documental 'Un estel fugaç' / Foto: Cugat Mèdia

Ignasi Guerrero, codirector del documental 'Un estel fugaç' / Foto: Cugat Mèdia

La mort és un tema tabú a la societat, però si parlem de mort perinatal, aquella que es produeix durant l'embaràs, el part o pocs dies després del naixement, el silenci que l'envolta es multiplica. Tot i que cada vegada se'n parla més, moltes famílies encara viuen en silenci i soledat aquest dol. Per trencar aquest estigma, l'Ignasi Guerrero ha presentat 'Un estel fugaç', un documental que aborda el dol perinatal a través de la mort del seu fill Pep als quatre mesos i el dolor que han viscut la seva i altres famílies que han passat per la mateixa situació.

ESCOLTA-HO



En una entrevista al magazín 'Faves comptades', Guerrero, que codirigeix la cinta amb Arturo Méndiz, ha explicat que el documental busca trencar el tabú que encara envolta el dol perinatal a la societat.

Tant és així que un dels catalitzadors del film va sorgir quan un pare que tenia la seva filla ingressada a la UCI li va dir el dia abans que la criatura morís: "Jo no sabia que això existia". Aquest desconeixement general sobre la malaltia neonatal i la mort d'un fill és, segons Guerrero, el que fa que aquest tipus de dol sigui encara més difícil d'afrontar.

A través del documental, l'autor busca proporcionar un espai per parlar obertament d'aquest tipus de pèrdues i facilitar així el procés de dol. "El dia que aconsegueixes parlar del teu fill que no hi és amb naturalitat, fas un gran salt en el teu procés de dol", afirma Guerrero.

El documental, que inicialment no pretenia ser tan personal, ha acabat sent un viatge introspectiu per al seu creador. "Ha estat un projecte bastant més dolorós del que jo pensava en un inici, però alhora també ha estat molt més sanador", confessa Guerrero.

L'impacte de la cinta ha estat terapèutica no només per al seu creador, sinó també per a les famílies que hi participen i per als espectadors que s'hi han vist reflectits. Després de l'estrena del documental al festival DOCS Barcelona, Guerrero ha rebut nombrosos missatges de persones que s'han sentit identificades amb la pel·lícula i han trobat consol en veure les seves experiències reflectides a la pantalla. Per Guerrero, aquest és el valor més gran del documental: "Només per un comentari que em van fer ja ha valgut la pena l'esforç".

Pots escoltar el magazín 'Faves comptades' de dilluns a divendres de 10 h a 12 h al 91.5 FM i a cugat.cat/directe



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.