La literatura fantàstica i de ciència-ficció guanya terreny entre els lectors

El llibreter del Celler de Llibres, Pablo Giménez, recomana autors per iniciar-s'hi al 'Faves comptades'


  • Comparteix:

Pablo Giménez, llibreter del Celler de Llibres, a l'estudi Ramon Barnils de Ràdio Sant Cugat / Foto: Cugat Mèdia

Pablo Giménez, llibreter del Celler de Llibres, a l'estudi Ramon Barnils de Ràdio Sant Cugat / Foto: Cugat Mèdia

La literatura de gènere, que inclou la ciència-ficció, la fantasia i el pulp, està experimentant un renaixement entre els lectors. Aquest tipus de literatura, abans considerada de segona categoria, ara gaudeix d'un bon estat de salut gràcies a l'èxit d'adaptacions cinematogràfiques com 'El Senyor dels Anells', 'Joc de Trons' o 'Harry Potter', entre d'altres. De tot plegat n'ha parlat al magazín 'Faves comptades' el llibreter del Celler de Llibres, Pablo Giménez.

ESCOLTA-HO

Però quina diferència hi ha entre literatura fantàstica i de ciència-ficció? Giménez ho deixa clar: "La ciència-ficció es basa en els coneixements científics existents i preveu com pot ser aquesta ciència amb el futur." En canvi, apunta, la fantasia "no busca una explicació científica, sinó que juga amb una sèrie d'elements sobrenaturals o no científics."

L'èxit d'adaptacions a la gran pantalla d'obres com 'El Senyor dels Anells' (basat en la novel·la de J. R. R. Tolkien), i 'Joc de Trons' (basat en la saga de 'Cançó de gel i foc' de George R.R. Martin) ha ajudat a treure aquests gèneres del seu nínxol de mercat. "Ara mateix estem en un molt bon estat, sobretot per la irrupció de fenòmens com Harry Potter i obres de fantasia més adultes", assegura Giménez.

Per als lectors que vulguin iniciar-se en aquests gèneres, el llibreter del Celler de Llibres recomana autors com Susanna Clarke, Edgar Rice Burroughs i H.P. Lovecraft. Un altre factor clau en l'auge d'aquest gènere és el creixement d'obres de "fantasia per a joves adults", que barreja elements fantàstics amb novel·la romàntica juvenil i que, segons Giménez, ha connectat molt bé amb el públic d'entre 16 i 25 anys.

El llibreter compara el renaixement d'aquests gèneres amb el del còmic de superherois: "Si t'haguessin dit fa 20 anys que tindríem l'univers Marvel que hi ha avui dia i que els còmics renaixerien a partir d'aquest fenomen no t'ho hauries cregut perquè semblava que els còmics de superherois estaven morts."

Pots escoltar el magazín 'Faves comptades' de dilluns a divendres de 10 a 12 h al 91.5 FM i a cugat.cat/directe



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.