El majordom


  • Comparteix:

lluis.mont

Lluis Mont


Publicat: el 3/mar/14
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Per tal que una causa justa s'obri camí, cal una gran determinació, però el més important és tenir una causa justa. El concepte de justícia i igualtat està profundament arrelat en els nostres gens i, per això, la tendència a la rebel·lió contra allò que considerem injust i no igualitari, reneix en forma de múltiples i diverses ideologies des de la profunditat dels temps.

Si teniu ocasió, no us perdeu la magnífica pel·lícula de 'The Butler', que narra la vida de Lee Daniels, majordom de la Casa Blanca durant la segona part del segle XX. És una història commovedora, de lluita i superació personal, però també la història de la lluita contra la segregació racial. Com la determinació ferma d'uns individus que estaven disposats a perdre la vida, si calia, va fer canviar el país.

Està clar que aquest tipus de lluita pacífica només es pot dur a terme en un país democràtic i per això va triomfar la lluita per la independència a l'India, o el moviment contra la segregació racial als Estats Units o la lluita contra l'apartheid.

Contra una dictadura, la cosa ja te més dificultats. Veurem per exemple si els ucraïnesos aconsegueixen la seva llibertat: Rússia no és els Estats Units. La lliçó per la causa catalana és que cal determinació, lluita pacífica i sacrificis.

Arriba un moment, en que tota la societat sent vergonya de la opressió a què sotmet a una minoria i llavors les coses poden canviar. Per cert, els catalans hem de donar les gràcies per la referència a la lluita antifranquista de Pau Casals dins la pel·lícula. No sé si censuraran la pel·lícula a Espanya, on el partit que governa encara ha de condemnar el cop d'estat militar del 36. Potser diran 'Casals és ETA!'.

LLUÍS MONT és cardiòleg



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.