El dur ofici d'informar


  • Comparteix:

pepe.garcia

Pepe Garcia


Publicat: el 17/oct/12
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Era un lloc petit, minúscul, ple de racons, d'escales de puja-baixa; un pis, una casa antiga de poble que havien convertit en ràdio, en emissora de música, informació i anuncis de Sant Cugat. Perquè de vegades la il·lusió de fer el que més ens agrada té més força que els mitjans per a portar-la a terme.

Un grup de joves amb vocació, amb la professió de locutors i llicenciats en periodisme, que encaixats en aquella llauna de sardines feien el seu treball amb una insuperable professionalitat com mai jo havia vist en altres emissores municipals o de altres nivell superiors en pressupostos. Sovint se'ls ha acusat que per treballar i pertànyer a la corporació municipal, la seva feina no era imparcial i que estaven influenciats per l'equip de govern de torn. Crec que ells mai es deixarien pressionar o coaccionar per cap polític o govern, ideologies, partidismes o doctrines, sobretot perquè són persones nascudes en democràcia que no han hagut de viure el servilisme a cap règim per poder sobreviure i tenir un plat calent cada dia a la taula.

I els noi i les noies, els joves, es van fer grans, van créixer en la lluita diària de portar la seva passió, la d'informar en la transparència de la seva professió, explicar la veritat (política, cultural , esportiva) la vida corrent, típica i diària d'una ciutat que creixia a ritme frenètic, més ràpid que les pròpies noticies. En els incendis, en les riades, en qualsevol catàstrofe o urgència, allà eren ells a peu de carrer, amb la noticia divertida, anecdòtica, trista, cruel o dolorosa.

Ràdio Sant Cugat, ara Cugat.cat, ha estat l'escola, la casa, la família i la llar on s'han format molts dels periodistes que ara treballen a altres mitjans de comunicació, però l'essència, l'esperit és el mateix que fa anys. Allà no miren si es l'hora de plegar, si demà és festa, o que després del divendres ve el cap de setmana, perquè abans de tot hi és la vocació, la professionalitat, l'amor pel que fan, amb el sobrepès i la mirada des de diferents racons de la política sobre ells, acusant-los en ocasions de ser partidistes, de posar-se d'un costat, de defensar a segons quins, de no dir la realitat tal com als polítics els hi agradaria que sortís dita, oblidant que l'imparcialitat no és blanca ni és negra, simplement és com el periodista amb els seus ulls, amb la seva fermesa certa i no influenciable conta i explica el que estem vivint, el que ha vist, el que se li ha dit, el que ha escoltat.

I la crisi... ah! la crisi! Que ara en moltes poblacions es desferma amb el tancament de mols mitjans de comunicació locals, com si de cop i volta el que fins ara era prioritari, el mantenir viu el dret de la ciutadania a estar informats, ara ja no fos imprescindible, perquè abans de prescindir dels ajudants dels polítics, dels càrrecs de confiança, dels assessor, dels directius, dels adjunts, abans de acomiadar a la gent dels partits que pul·lulen per les nostres administracions, vividors i buscavides, abans és més prescindible tancar escoles de música, biblioteques, hospitals, residències de gent gran o emissores municipals i fotre fora al carrer els que informen, els que mantenen viu una part dels pilars de l'estat de dret. Sense informació a la ciutadania la política guanya en un tornem al 'pa i circ'. Perquè el que no els hi agrada als polítics que governen és que els ciutadans d'a peu es fiquin, segons ells, en la seva feina o, com deia el tal Paquito durant els 40 anys del seu garrote vil reinat, 'Españoles todos, no os metais en política'.

PEPE GARCIA és membre de CCOO



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.