Avinguda Baixador: 'La Mirada' de Valldoreix

Els veïns fa prop de 10 anys que esperen la urbanització d'aquesta via


  • Comparteix:

Imatge de l'avinguda al passat mes de maig / Foto: Cedida

Imatge de l'avinguda al passat mes de maig / Foto: Cedida

La urbanització de l'avinguda Baixador de Valldoreix és una assignatura pendent dels governs de l'EMD dels últims 10 anys. Amb el projecte d'urbanització aprovat des de novembre passat, l'actuació s'ha convertit en motiu de disputa a les juntes de veïns del mandat. Davant la impossibilitat que l'Ajuntament i l'EMD es posin d'acord amb el finançament de la urbanització, els veïns demanen una solució 'digna' mentre la urbanització no arriba. Una història interminable pendent de la celebració de la junta extraordinària sol·licitada per Junts per dotar de pressupost la capa de rodament, com a mesura provisional. Mentrestant, els veïns s'inquieten per com afectarà a l'avinguda unes eventuals pluges. Cugat Mèdia repassa la cronologia de 'La Mirada' de Valldoreix.


Febrer 2015: Veïns i EMD acorden crear una comissió perquè el projecte d'urbanització avanci.

Juny 2016: Arrenca el procés participatiu. El projecte parteix d'una proposta de Sant Cugat i Valldoreix de crear un vial amb dos carrils amb la zona de vianants, aparcament i quotes veïnals 'el més petites possibles'.

Novembre 2017: L'avantprojecte d'urbanització es presenta als veïns. Duran Arquitectes dissenya una proposta que fuig de ser una via ràpida i aposta per un caràcter residencial.

Proposta d'urbanització de 2017 per a un dels trams de l'avinguda

Proposta d'urbanització de 2017 per a un dels trams de l'avinguda / Foto: Cedida

Febrer 2018: Exposició pública de l'avantprojecte. S'inclouen les demandes dels veïns a cadascun dels cinc trams en què s'ha dividit l'avinguda.

Maig 2019: Adjudicació de la redacció del projecte per part de l'Ajuntament.

Novembre 2019: Sol·licitud dels veïns a l'Ajuntament per fer una taula de seguiment del projecte. Es queixen de la poca informació facilitada per Sant Cugat i Valldoreix i per la denegació de llicències d'obres.

Abril 2020: Informe de l'EMD sobre la competència per a l'aprovació del projecte, hi fan constar que al Pla de Mobilitat Urbà de Sant Cugat (2014) apareix la proposta de "millorar les condicions i fer del tot practicable l'avinguda del Baixador".

Maig 2020: Els veïns van a l'audiència pública del ple. El govern explica que el projecte està "gairebé tancat" i que serà una 'gran rambla' amb prioritat als vianants. El cost és de 4,8 milions.

Juliol 2020: El president de l'EMD, Josep Puig, demana a l'Ajuntament que faci una inversió econòmica per accelerar la urbanització de l'avinguda.

Setembre 2020: Sant Cugat confirma que l'aportació dels veïns per al projecte d'urbanització està subjecta a la regla de despesa, limitada per la llei d'estabilitat pressupostària.

Octubre 2020: El grup municipal de Junts, a l'oposició, demana al ple que l'Ajuntament s'impliqui econòmicament en la urbanització.

Desembre 2020: L'Ajuntament envia una carta a l'EMD on demana que facin un informe on defineixen quin és el límit que podrien fer per pagar els 4,8 milions de la urbanització del tercer tram de l'avinguda Baixador -entre Eivissa i Mariscota-, "per no vulnerar la regla de la despesa".

La junta aprova per unanimitat una moció per tancar el projecte i definir els costos i l'aportació econòmica de l'EMD. Se sol·licita a l'Ajuntament que assumeixi l'execució de l'obra, amb la col·laboració de l'EMD en la tramitació de les contribucions especials.

Abril 2021: Acord de l'EMD conforme el projecte d'urbanització.

Juny 2021: El president, Josep Puig, en una entrevista a Cugat Mèdia, avança que l'EMD vol assumir tota la gestió per urbanitzar Baixador.

Moment de la reunió a l'Ajuntament entre l'equip de govern i els veïns de l'avinguda del Baixador amb els seus representants legals, el 2022

Moment de la reunió a l'Ajuntament entre l'equip de govern i els veïns de l'avinguda del Baixador amb els seus representants legals, el 2022 / Foto: Ajuntament de Sant Cugat

Maig 2022: L'Ajuntament insta l'EMD a aprovar el projecte d'urbanització i els veïns demanen a l'audiència pública del ple i de la junta l'aplicació de la capa de rodament. Segons l'Ajuntament, "la urbanització de Baixador és d'interès exclusiu de l'àmbit territorial de Valldoreix i, per tant, competència de l'EMD".

Juny 2022: L'EMD és l'administració competent per tramitar i executar el projecte, segons la resolució de la junta de govern de l'Ajuntament. La voluntat del consistori és oferir col·laboració, tant en matèria econòmica com de gestió.

Setembre 2022: L'EMD crearà una comissió especial de seguiment del projecte, obert a la participació de veïnat.

Desembre 2022: La junta de veïns aprova inicialment el projecte d'urbanització.

Maig 2023: Acord de desistiment de la junta de l'aprovació inicial del projecte, obsolet per múltiples al·legacions i acord d'aprovació inicial del projecte.

Setembre 2023: Els veïns es feliciten per l'aturada de l'aprovació definitiva de la urbanització.

Novembre 2023: En una entrevista a Cugat Mèdia, el nou president, Juanjo Cortés, diu: "Estem a la fase final i no pot ser tornar a la casella de sortida". Segona aprovació definitiva per al projecte. Es constitueix una nova comissió de seguiment EMD, Ajuntament i veïns.

Març 2024: Junts Valldoreix, amb majoria a l'EMD, demana deixar sobre la taula la proposta d'acord de sol·licitud de l'encomana a l'Ajuntament per a la gestió d'execució de les obres i les contribucions especials.

Abril 2024 Sant Cugat apunta que la seva situació financera fa difícil assumir l'execució del projecte. L'anunci arriba després que la tramitació per encarregar a Sant Cugat l'execució de l'obra i l'expedient de contribucions especials s'hagi aturat de nou a Valldoreix.

Juny 2024: La urbanització "està en via morta", segons Cortés. Ho diu a la junta on s'anuncia que estudien la proposta de Sant Cugat d'aplicar una capa de rodament com a mesura provisional.

En una entrevista a Cugat Mèdia, Cortés afirma que veu factible la urbanització en aquest mandat, però en "un nou escenari". En un article d'opinió de la CUP, el partit soci del govern de Valldoreix exposa que aposten per un nou projecte, amb menor cost, assumit per l'EMD i amb una licitació per fases.

Junts sol·licita una junta extraordinària per dotar de pressupost la capa de rodament, Cortés ho denega per defectes de forma i Junts ho torna a sol·licitar. La data límit per celebrar la junta seria el 19 de juliol.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.