De Rufinus als 'spin doctors', on ens porten els assessors polítics?


  • Comparteix:

jordi.feixas

Jordi Feixas


Publicat: el 13/oct/11
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

De personatges a l'ombra dels governants sempre n'hem tingut. Des de Roma fins la Casa Blanca, en un grau o altre, les figures grises properes a l'orella dels líders polítics sempre han tingut un paper rellevant. A molts, precisament, els coneixem perquè no han estat capaços de quedar-se a l'ombra, temptats per sortir a primera línia de la pugna política. Des dels fills de Teodosi I al segle IV-V, aconsellats respectivament per Rufinus i Stillicho, fins els actuals poderosos assessors de comunicació ('spin doctors') el poder sempre ha tingut qui el cuidava de ben a prop.

ESCOLTA-HO

Els bons líders són aquells que tenen suficient talla personal com per envoltar-se de gent encara millor, no sentint-se amenaçats i maximitzant la potencialitat dels que els envolten. En aquest sentit i en el moment present, la reflexió que inevitablement ja ha començat sobre la política no pot oblidar la figura dels assessors. D'una banda, els polítics personalistes recelosos de ser assessorats aniran caient a l'ombra, incapaços d'assolir els reptes complexos del present. Al món anglosaxó ja fa temps que tenen assessors especialitzats en diverses àrees. Aquí a casa nostra els polítics encara els costa deixar-se envoltar massa, però tard o d'hora ho hauran de fer. D'altra banda i precisament per això, convé fer una reflexió profunda sobre la figura dels assessors. Si alguna cosa ens ha mostrat la tendència angloamericana, satiritzada en pel·lícules com 'In the loop', és que d'assessors de comunicació únicament no podem fer política. És per això que convé reclamar una nova figura, més complexa i per tant més exigent: un nou tipus d'assessor polític. Aquest serà inevitablement un bon dominador de les qüestions comunicatives però no s'aturarà aquí, sent necessàriament un bon coneixedor -m'atreviria a proposar gairebé un acadèmic- de qüestions de politologia, filosofia política, economia, història, etc.

La política que sens dubte hem de canviar comença per una exigència ben forta envers els nostres representants. Tanmateix, una peça clau en aquest procés ha de ser la reivindicació d'un nou tipus d'assessor. Perquè, no ho oblidem, des de Rufinus a l''Ala Oest de la Casa Blanca', els assessors sempre són fonamentals.

JORDI FEIXAS és llicenciat en història
Twitter: @jordifeixas



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.