Votar Catalunya, i sense embuts!


  • Comparteix:

jordi.feixas

Jordi Feixas


Publicat: el 30/jul/11
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Tot i les estranyes temperatures, l'estiu va coent a foc lent un grapat de plats forts que ens cauran damunt la taula tot just arribat el setembre. Tard o d'hora, eleccions al Congrés. Les dues grans forces espanyoles no han estat a l'alçada de les circumstàncies. En ZP ha volat al tempo del vent que tenia més a mà a cada moment. L'alternativa Rajoy s'ha dedicat a veure caure l'adversari sense atrevir-se a aixecar la seva estimada Espanya amb propostes sòlides. El poder, sempre primer.

ESCOLTA-HO

Paral·lelament, la marxa indignada arriba al seu punt final, que no és altre que Madrid, per fer propostes que milloraran la democràcia. La democràcia espanyola, evidentment. Rubalcaba s'omple la boca de renovació esquerrana i llei electoral. Ara bé, d'una socialdemocràcia renovada i moderna capaç de parlar tant de justícia social com de creació de riquesa amb maduresa i serietat, de moment ni rastre. I la llei electoral, evidentment, plantejada amb perspectiva espanyola i oblidant les sensibilitats nacionals.

I això no s'acaba aquí. CiU encapçala un pas endavant respecte la via estatutària, ja esgotada. Toca el dret a decidir sense límits i molts esperen que l'embat nacionalista, amb una primera etapa que correspon a la sobirania fiscal, no s'arronsi en les seves demandes. Sigui quina sigui la situació post electoral, Catalunya no acceptarà un pacte fiscal de mínims ni un maltractament més a les seves decisions democràtiques. CiU té la gran responsabilitat de respondre sense dubtes i amb fermesa al pas nacional que una gran majoria del poble reclama.

I enmig de tot aquest enrenou Junqueras fa una aposta decidida per convertir ERC en una força plural al voltant del sobiranisme. Al marge del seu èxit o fracàs, és positiu per Catalunya que es torni a apostar per opcions de síntesi i unió al voltant del fet nacional. Una ERC com a gran pol del centre esquerra català, amb rivalitat però possible entesa amb l'altra gran opció de síntesi del país, que és Convergència. Aquesta -convé dir-ho perquè molts insisteixen en oblidar-ho- agrupa al voltant del catalanisme tant a liberals i demòcrata cristians com a socialdemòcrates. Aquells que havien apostat per la divisió i la constant voluntat d'enfrontament des de l'eix social i de classe, deixant de banda la qüestió nacional, van quedant a l'ombra. Potser algun dia tindrem dues forces majoritàries de net tall catalanista a banda i banda del centre polític. Una idea atractiva, si em permeten.

Amb aquesta densa perspectiva del futur polític els adreço l'última columna. Ha estat un plaer compartir els dissabtes amb vostès. Molt bon estiu.

JORDI FEIXAS i ROIGÉ és llicenciat en Història, actualment cursa estudis superiors en Pensament Contemporani



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.