Anar a votar en temps difícils


  • Comparteix:

jordi.feixas

Jordi Feixas


Publicat: el 21/mai/11
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Aquesta darrera setmana hem pogut veure mostres importants de descontent envers el nostre sistema democràtic, els polítics que tenim i les maneres i actituds dels mateixos. S'estén arreu un sentiment de decepció, de frustració i de cert esgotament que certament és justificat en moltes ocasions però que convindria canalitzar bé per tot el que hi ha en joc.

ESCOLTA-HO

Efectivament, hi ha en la nostra democràcia encara jove molts aspectes que cal millorar: aprofundir en la representació política, millorar la formació i capacitat de reflexió ciutadana -que es traduirà en la necessitat per part dels polítics de ser més rigorosos i impossibilitarà certes actituds-, augmentar l'exigència envers els representants, etc. No entraré aquí en el caràcter del moviment que hem pogut veure per exemple en places de Madrid i Barcelona, en ell habiten propostes serioses i contradiccions de l'alçada d'un campanar, acompanyades d'una pretesa neutralitat ideològica que observant reclamacions i perfils a Internet s'observa que no és tal.

Hi ha un camí diferent, naturalment més difícil. No optar ni pel soroll ni per llençar la tovallola envers un sistema que té molt per oferir i optar pel canvi emprant les eines que la pròpia democràcia ofereix: participar en les institucions, reflexió i publicació, estudi i exigència, militar o associar-se i, naturalment, anar a votar perquè en cada institució siguem el més responsables possible del que hi passa. L'error és creure que això s'acaba aquí, en el vot. Cal gent valenta que entri en les institucions del sistema i les millori des de dins perquè el problema són sovint les persones i no la democràcia que tenim. És en consonància amb tal valentia que arribaran les propostes raonades i ben estudiades sobre models que aprofundeixin en les possibilitats del sistema, que tindran la porta oberta per part d'aquesta gent valenta que intervé, que fa la difícil tasca d'intentar canviar les coses des de dins i que no es conforma amb la crítica, sovint destructiva i distant, des de l'exterior. Aquesta és la gran paraula: responsabilitat. I aquesta passa per fer-se cura de les coses, per intervenir enriquint un sistema, valorant-ne les possibilitats i millorant-ne les mancances. El primer pas: les urnes.

JORDI FEIXAS i ROIGÉ és Llicenciat en Història, actualment cursa estudis superiors en Pensament Contemporani



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.