Què li passa a l’esquerra?


  • Comparteix:

jordi.feixas

Jordi Feixas


Publicat: el 4/des/10
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

El discurs socialdemòcrata és ja incapaç d'aportar renovades solucions a les problemàtiques del nostre món? Hem de renunciar a l'equilibri portador de diàleg que és la riquesa més gran de tota democràcia?.

ESCOLTA-HO

Més enllà de les problemàtiques concretes amb les que es trencaran el cap PSC i ERC a casa nostra, aquestes preguntes més àmplies semblen ser, ara per ara, decisives. Potser una causa és la proposta estreta de l'esquerra europea.

Una esquerra que ha basat fonamentalment el seu discurs en una major inversió social, un creixement de l'Estat del Benestar a tot gas. La dreta i el centre dreta europeu, per altra banda, semblen haver trobat un missatge fèrtil en la proclama d'un Estat del Benestar que no pot créixer sempre al mateix ritme i, igual que en l'economia domèstica, s'hi ha d'invertir més quan la riquesa del país ho permet, però no ofegar-lo amb ambicions excessives quan no és possible.

Què pot oferir l'esquerra davant d'aquest panorama és quelcom que veurem en un futur no gaire llunyà si és que aquesta vol seguir sent alternativa. M'atreviria a aventurar que un pas decisiu ha de ser l'abandó de filosofies anacròniques i insuficients. No es pot seguir observant el món des de l'estructuralisme rígid de determinades opcions.. Els grans ideals de l'esquerra, molt necessaris sense cap mena de dubte, han de trobar noves bases de suport filosòfiques des d'on aixecar estratègies d'acció compartides, capaces de generar majories. Comença una etapa decisiva per Catalunya.

JORDI FEIXAS I ROIGÉ és historiador i cursa estudis superiors en Pensament Contemporani



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.