Ni un pas enrere


  • Comparteix:

biel.casas

Biel Casas

Sociòleg i assessor del Grup Municipal del PSC


Publicat: avui, a les 06:00
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Vivim temps estranys. Mentre gaudim d'un dels millors nivells de seguretat i condicions materials de la història de la humanitat; la incertesa, la por i la desconfiança, sembla apoderar-se de gran part de les societats benestants d'occident.

En tenim senyals arreu. A Catalunya, ja fa anys que comptem amb una presència consolidada de la ultradreta espanyolista de VOX. Com si això no fos prou, amb la irrupció de la ultradreta nostrada de Ripoll, ja tenim dues formacions amb un discurs construït exclusivament sobre la por, l'assenyalament a les minories i la destrucció de la convivència democràtica. El fet diferencial.

La situació no és com per estar tranquils. Geert Wilders es prepara per entrar al govern dels Països Baixos, el partit de Marine Le Pen guanya per primera vegada unes eleccions legislatives a França, els neofeixistes de Meloni ja fa gairebé dos anys que governen a Itàlia i la desfeta de Joe Biden al debat electoral nord-americà sembla aplanar el camí de retorn a la Casa Blanca de Donald Trump.

El creixement de la ultradreta a escala mundial és una realitat alarmant que posa en perill els fonaments democràtics i la convivència social. Els discursos d'odi i divisió no només generen desconfiança i por entre els ciutadans, sinó que també erosionen els valors de tolerància i respecte que són essencials per a una societat justa i inclusiva. L'estratègia d'aquests moviments se centra en la deshumanització de les minories, l'exaltació d'un nacionalisme excloent, dugui la bandera que dugui, i l'estigmatització dels més vulnerables.

Per fer front a aquesta amenaça, cal anar més enllà de la denúncia verbal i prendre mesures concretes. En primer lloc, és imprescindible avançar en la garantia de més drets per a tothom. La llavor de l'odi creix en terrenys de desigualtat i descontent social. Així doncs, lluitar contra la precarietat i millorar les condicions materials de vida de la gent és una tasca prioritària. Quan les persones se senten desateses i desesperançades, són més susceptibles de caure en els paranys dels discursos populistes i d'odi.

És fonamental incentivar el pensament crític i la verificació de les fonts entre els joves per construir una societat més resistent als intents de manipulació. La desinformació i les fake news són armes poderoses que alimenten la por i la
desconfiança. Les institucions educatives han de jugar un paper central en aquesta tasca, promovent valors de respecte, diversitat i solidaritat.

La defensa dels drets humans i la lluita contra els discursos d'odi no és només responsabilitat dels governs, sinó de tots i cadascun de nosaltres. El perill de la ultradreta no és una qüestió llunyana, sinó una realitat que ens interpel·la
directament, també a Sant Cugat. Les forces democràtiques hem de ser conscients de l'amenaça que suposa i estar a l'altura. Ni un pas enrere. Només així podrem construir un futur on prevalgui la justícia, la tolerància i la convivència.

BIEL CASAS MARTÍNEZ, sociòleg i assessor del Grup Municipal del PSC a l'Ajuntament de Sant Cugat



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.