Més Europa, Més Sant Cugat


  • Comparteix:

biel.casas

Biel Casas

Assessor del Grup Municipal del PSC


Publicat: el 12/juny
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

A Catalunya, fa una temporada que no sortim d'un procés electoral per entrar en un altre. Fa cosa d'un mes vam celebrar les eleccions al Parlament de Catalunya i diumenge passat vam viure la convocatòria a les eleccions europees. De totes dues cites els socialistes de Sant Cugat hem sortit molt ben parats i en fem una valoració positiva. El suport al projecte socialista no para de créixer a la nostra ciutat.

En clau europea, hi ha motius per estar satisfets. L'europeisme manté la majoria al Parlament Europeu, allunyant el fantasma que la ultradreta euroescèptica fos decisiva a les institucions europees. El projecte d'integració europea continua sent fort. Malgrat els grans reptes a què s'enfronta, té més seguidors que detractors i això és una bona notícia.

La Unió Europea podrà continuar treballant per pal·liar els efectes del canvi climàtic, impulsant la transició verda i digital, també podrà continuar avançant en els drets de les dones i el col·lectiu LGTBI així com en desenvolupar polítiques que reforcin la nostra indústria i generin oportunitats per als més joves. Així mateix, la nova Comissió Europea haurà d'assegurar l'autonomia estratègica europea, treballant per reforçar la Unió com un actor internacional de primer nivell.

Els i les socialistes som, i hem estat sempre, garants d'una Europa que sigui un model de convivència per fer front a l'auge de l'extrema dreta. Els nostres vots serviran per barrar-los el pas i protegir les nostres democràcies. Malgrat això, no podem estar plenament satisfets amb uns resultats que no abandonen la polarització regnant i mantenen una gran presència de partits extremistes que representen una amenaça per al projecte europeu.

En l'àmbit català, les socialistes hem obtingut un excel·lent resultat. El PSC torna a ser primera força a Catalunya, com ja ve sent la norma en els darrers processos electorals (generals, municipals, parlament de Catalunya i ara, europees), aquest cop a una distància de més de 12 punts de la segona força. El temps ho acaba posant tot al seu lloc, i els darrers anys han mostrat amb claredat que l'independentisme no té projecte polític ni capacitat per articular una majoria de govern pel bé del país.

En clau santcugatenca, també estem satisfets. Malgrat no haver assolit la primera posició, hem obtingut uns resultats extraordinaris. Mentre hi ha qui que fa una gran valoració dels resultats de Junts, aquests han perdut gairebé la meitat dels vots que tenien a les anteriors eleccions europees. A l’altra banda, els socialistes hem guanyat 2.348 vots i ens situem, amb 8.277 electors, a tan sols mig punt dels postconvergents. Junts, en definitiva, assoleix una victòria pírrica que insinua un canvi de cicle a Sant Cugat. No tinc clar si l’hegemonia es manté, el que sembla evident és que els fonaments tremolen.

Biel Casas Martínez és assessor del Grup Municipal del PSC



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.