Tenim dret a una informació veraç


  • Comparteix:

ariadna.sierra

Ariadna Sierra

Regidora de la CUP


Publicat: avui, a les 09:00
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Segons dades de la CEAR (Comissió Espanyola d'Ajuda al Refugiat), el passat mes d'octubre van arribar, a les costes de les Illes Canàries, més de 15000 persones. Acte seguit, va començar a córrer per grups de WhatsApp missatges com el següent: 'están llamando por la radio y la TV la gente de Canarias desesperados por lo que está ocurriendo allí. (...) Los marroquíes están robando y violando. No viene turismo y no se puede ya vivir. Han robado en una iglesia' Evidentment, cap dada donava suport a aquest fet. Es tractava, simplement, d'una notícia falsa.

Aquest és només un exemple entre milers que podríem trobar per demostrar que el fenomen de les 'fake news' no va aparèixer amb l'explosió de les xarxes socials. Ara bé, resulta una evidència que la capacitat que actualment existeix per donar una opinió o presentar un fet que, en qüestió de minuts, arriba a milions de persones arreu del món, ha accentuat aquest fenomen.

I aquest fenomen ens porta a dos problemes que des de la CUP creiem que cal afrontar i plantar-hi cara.

El primer problema és la desinformació. Com afirma el periodista basc Hibai Arbide, l'objectiu principal dels mitjans i personatges que difonen notícies falses és plantejar en dubte qualsevol informació, de manera que ja no existeix la veracitat i tot acaba sent qüestionable. Si un dels objectius és negar la possibilitat d'una informació fiable, un altre és crear un estat d'opinió concret. I aquest és el nostre segon problema. Les notícies falses estan sent utilitzades pels diversos altaveus de l'extrema dreta per condicionar els debats que saben que els són més favorables: ciutats inhabitables per la violència; dones que no poden sortir al carrer per les ordes d'immigrants que les violaran; àvies que van sortir a comprar el pa i es van trobar el pis ocupat; honorables pares de família que defensen els seus fills de la perversió del lobby LGTBI.

Pensem, doncs, que cal posar fil a l'agulla per aturar aquest fenomen, i cal fer-ho des de diversos fronts i un d'ells ha de ser la institució. Per això des de la CUP presentem aquest mes una moció on, a través d'una sèrie de mesures, l'Ajuntament sigui també una eina per combatre les falses notícies a la nostra ciutat: que des dels seus canals es puguin desmentir les 'fake news' respecte Sant Cugat; que s'habiliti un canal per tal que la ciutadania pugui alertar sobre aquestes notícies; i que s'iniciï una campanya de prevenció contra la desinformació.

ARIADNA SIERRA, regidora de la CUP



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.