TransCugat 2024


  • Comparteix:

ariadna.jimenez

Ariadna Jimenez

Activista d'En Comú Podem


Publicat: el 31/març
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

El nostre municipi té una confluència de diferents punts de vista, realitats i formes de viure, però les persones trans* molts cops no sentim que els governs de la nostra ciutat treballin prou per facilitar la nostra integració a la normalització de la nostra existència. Qüestió i deures pendents que no afavoreixen la inserció laboral, que juntament amb la greu situació econòmica que patim a Sant Cugat, forçant el nostre col·lectiu a fugir de la ciutat en recerca d'oportunitats en un mercat laboral hostil.

Sacrificant poder gaudir, especialment com a persones joves, de l'experiència de vida a la nostra ciutat, tornant-nos "apàtrides". Un sentiment que hem d'acabar compartint amb una societat que de per si jutja tothom i uns models de vida cada cop més esbiaixats.

Tot i això, aquest cop he consultat a altres persones trans* que vivim al municipi per tal de poder donar veu a les seves demandes. "Trobo a faltar trobades on la gent se senti lliure per expressar-se i mostrar-se tal com és". És l'Unai, home trans.

La manca de seguretat per a les persones trans* a Sant Cugat, propiciat per un entorn on la diversitat als espais públics llueix per la seva absència, provoca un gran malestar i alimenta la soledat, molts cops obligant les persones del municipi a fugir perquè la ciutat no promou espais inclusius i neutres, més enllà de raons econòmiques. La promoció de la integració i socialització per a tota mena de persones ha de donar-se des dels recursos públics, impulsant projectes socials i cooperatius. La seguretat no és un dret de classes, ni per les carteres més plenes, és un dret humà per a totes les persones, trans incloses.

L'Unai i la Natàlia comenten una altra lliçó: "Es podria fer algun tipus d'esport mixt o amb persones LGTB, una trobada esportiva per a tothom". "Vull jugar en un equip de volei femení, perquè veig que és de gent de la meva edat. Però no tinc la sensació que m'acceptin allà i només queda l'equip mixt que no encaixa en la meva franja d'edat". Ho diu la Natàlia, noia trans.

Molts cops la segregació no afavoreix a proporcionar com a ciutat, un entorn integrador, és necessari promocionar la salut i la vida saludable per a tota mena de cossos i identitats. La incomoditat de l'estigmatització o la cultura del cànon no permet a les persones trans. poder gaudir d'espais on poder fer hàbits saludables o participar en activitats esportives amb llibertat. Els gimnasos haurien de poder ser bonificats per promocionar un model neutre amb cabines individuals, on la possibilitat de la privacitat del cos sigui un eix central pel benestar de totes les persones.

"Per a mi és difícil, però simplement que es fes notar l'acceptació de la gent trans*. Potser sí que s'accepta a Sant Cugat, però com no queda clar, dona una mica de por." Tal com comenta la Natàlia, la visibilitat i l'aposta del municipi per poder visibilitzar i integrar-nos amb naturalitat hauria de ser l'actitud clau i l'eix central en matèria de les polítiques que inclouen a les persones trans*. Nosaltres som aquí, i com ens diu la Natàlia, simplement volem formar part d'aquesta societat. Nosaltres opinem de maneres diferents, podem creure o no en diferents religions o tradicions, respectem les diferents formes de viure que no són el nostre inclòs sovint quan nosaltres no som respectades. Som persones amb un qüestionament que transcendeix qualsevol espectre polític i, simplement, existim.

Podrà Sant Cugat posar-se a l'altura d'aquests deures pendents?

ARIADNA JIMÉNEZ és activista de Sant Cugat En Comú Podem



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.