Contenidors exclusius al veïnat. ¿Per què?


  • Comparteix:

mar.lopez

Mar López

Activista de Sant Cugat En Comú Podem


Publicat: el 4/febrer
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Al desembre, Sant Cugat va aprovar importants novetats per a millorar la sostenibilitat de la nostra ciutat pel que fa a la gestió i recollida dels nostres residus. ¿Per què? ¿Tenim exemples similars que demostrin la seva utilitat?


Procedència dels residus alimentaris de la UE, Agència Europea del Media Ambient

Procedència dels residus alimentaris de la UE, Agència Europea del Media Ambient / Foto: Gencat



Segons les últimes dades disponibles, Sant Cugat té un percentatge de recollida selectiva de gairebé el 50%. Una de les mesures més debatudes ha estat el tancament dels contenidors de la resta i de l'orgànica amb ús exclusiu pel veïnat. Encara que tot sembla indicar que l'obertura d'aquests serà mitjançant targeta magnètica, hi ha altres mètodes com un clauer o una aplicació mòbil. ¿I què ens diuen les experiències d'altres ciutats on s'han dut a terme iniciatives semblants?

A Gipuzkoa, el reciclatge de matèria orgànica va augmentar un 40% un any després de la posada en marxa de la targeta magnètica. Allà, han implantat una reducció de la tarifa a aquelles famílies que han utilitzat el contenidor almenys tres cops al mes durant nou mesos, estalviant-se gairebé un 40% de la taxa anual. A la Mancomunitat Sasieta, que inclou 22 municipis, la targeta magnètica va reduir més dun 50% la quantitat de residus al contenidor gris en 4 anys. A la Mancomunidad Urola Kosta, van portar educadors/es ambientals en punts de recollida de residus per respondre preguntes i van organitzar xerrades informatives per la ciutadania i tallers a col·lectius específics que solen generar més residus com la indústria. En un any, van aconseguir doblar la taxa de reciclatge de la ciutadania fins a gairebé un 70% i fins a un 80% en el cas de l'hostaleria i els comerços. A Debabarrena, durant el primer trimestre de 2019, van arribar a superar l'objectiu europeu de 2020 obtenint una taxa de recollida selectiva del 53,6%.

Els beneficis del tancament de contenidors no és només fonamental pel posterior tractament dels residus orgànics, sinó que s'ha demostrat que millora el reciclatge perquè incrementa la conscienciació dels usuaris. L'anonimat és, de fet, una de les causes principals de què no hi hagi una correcta separació dels residus. Hi ha menys responsabilitat personal i fins i tot una desconnexió emocional sobre les conseqüències directes en el medi ambient. A més, amb l'anonimat, tampoc tenim incentius per reciclar adequadament. Per això, moltes ciutats han creat bonificacions en la taxa de residus, fins i tot, en la xarxa d'autobusos, com ha fet l'Ajuntament de Vigo, el qual també està pensant bonificar amb préstecs de llibres. Queda per veure, doncs, quines bonificacions tindrem a Sant Cugat amb aquesta nova mesura.

MAR LÓPEZ BARREIRO és activista de Sant Cugat En Comú Podem



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.