Un bon regal


  • Comparteix:

pere.soler.masip

Pere Soler Masip

Secretari d'Organització de la JSC Vallès Occidental Oest


Publicat: el 4/gen/23
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

D'aquí poc és la nit de Reis, nit celebrada arreu de Catalunya. Un bon regal pels catalans i catalanes serien uns pressupostos de la Generalitat de Catalunya per l'any 2023. Tampoc s'hi val, però, d'acceptar qualsevol cosa. Els pressupostos de Catalunya han de reflectir la societat del nostre país, canviant la inèrcia dels anys de paràlisi i iniciant un nou rumb. Una Catalunya més social, però també realista.

És per això que el grup parlamentari socialista va presentar, farà cosa d'una setmana, un document de més de 25 pàgines amb propostes concretes on es veuen impreses les voluntats de més de 170 entitats d'arreu del territori (en les que, per cert, s'hi pot trobar el pacte nacional de l'aigua que esmentava en l'anterior article). El PSC ja ha demostrat en reiterades vegades que és un partit seriós i rigorós, tant en l'àmbit econòmic com en l'àmbit social. És per això que les propostes s'engloben en dues grans branques: una per generar prosperitat econòmica i una altra per protegir a les persones. És una proposta ambiciosa, però com he dit, realista donades les transferències del Govern d'Espanya i els 33.000 milions d'euros amb què compta el pressupost de la Generalitat.

Un dels projectes més sonats i principals de la proposta és la Ronda Nord Sabadell-Terrassa, que hem pogut veure als mitjans locals darrerament. És normal, ja que és un projecte que ens afecta directament i que ajudaria a augmentar la qualitat de l'aire de Sant Cugat descongestionant part de la B-30 i l'AP-7. No només és un projecte que té consens majoritari en el territori, ja que milloraria les comunicacions entre les dues capitals del Vallès Occidental, sinó que és un sistema proposat en l'aprovat Pla Específic de mobilitat del Vallès.

Les millores que podria rebre Sant Cugat no només són de retruc, sinó que fa temps que estan en boca dels ciutadans i ciutadanes. Entre elles, trobem reclamacions històriques com podria ser el projecte de l'Hospital comarcal Vicenç Ferrer a la ciutat veïna de Rubí, que hauria de donar cobertura tant al nostre municipi com a la mateixa Rubí i Castellbisbal. D'aquest tema precisament en va parlar el meu company Francesc Aguilà en altres articles.

Els avenços que es reclamen referits a la nostra ciutat es resumeixen en els tres àmbits que porten deficiències notables: mobilitat, sanitat i educació. Pel que respecta a la mobilitat, a banda del projecte de la Ronda Nord trobem dos respecte al transport públic més neuràlgic de Sant Cugat, els FGC. Es reclama que es garanteixin les adequacions de les estacions de Volpelleres i Hospital General quan es facin els dos intercanviadors amb la línia de Rodalies. Aprofitant la intervenció d'institucions supramunicipals, l'adequació de les dues estacions dels Ferrocarrils seria crucial perquè el transport públic fos una opció més viable de cara a combinar el transport urbà amb l'interurbà. A més, la construcció de l'aparcament a l'estació de Sant Joan també faria que el transport públic es veiés més potenciat en enfront del transport privat.

Posant la mirada a la sanitat, a part de l'hospital de Rubí trobem un altre punt crucial per la nostra ciutat com és la construcció d'un nou ambulatori al barri de Sant Francesc-Monestir. Cobertura sanitària directa i de primera necessitat hauria de ser obligatòria a un barri de Sant Cugat que quedaria lluny de la resposta sanitària dels centres de la nostra ciutat. A més, s'hauria de facilitar la segona residència i centre de dia a Sant Cugat. Finalment i, posant la mirada a l'educació, trobem dues reivindicacions que no sorprenen a ningú. Primer, compromís i iniciativa a l'hora d'ajudar en la construcció de l'Escola la Mirada. I, per altra banda, que es prengui en consideració l'escola d'educació especial a Sant Cugat. Com es deia en una xerrada que va fer la JSC de Sant Cugat el passat 3 de desembre, dia de les persones amb discapacitat, Sant Cugat no té un centre de referència d'educació especial dins del nostre municipi, i les famílies es veuen derivades a centres de Barcelona i Rubí amb els problemes de mobilitat i logística que això comporta.

Malgrat que aquest article sembla una carta de reis, com ja he dit és prou realista. La Generalitat té davant els recursos, o els pot aconseguir, per fer que Catalunya pugui ser rica i plena. Però el govern d'ERC prefereix acontentar amb populismes i amagant la seva falta de capacitat de gestió amb fum i promeses buides. Siguem seriosos, siguem rigorosos, i mirem de fer que Catalunya sigui millor.

PERE SOLER MASIP és secretari d'Organització de la JSC Vallès Occidental Oest



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.