Tornem-hi!


  • Comparteix:

roser.casamitjana

Roser Casamitjana

Membre de Marea Blanca de Sant Cugat del Vallès


Publicat: el 2/jul/22
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

No fa gaire, estàvem ben animats perquè semblava que la pandèmia la podíem donar per acabada. Seguíem tenint persones contagiades, però no massa, amb poques hospitalitzacions i menys pacients a les UCI.

Tothom semblava content: els hotels, les cases rurals i els restaurants s'omplien a vessar. Els turistes tornaven a arribar en massa a casa nostra, als aeroports no paraven d'aterrar-hi avions, i les carreteres a vessar, amb cues quilomètriques tots els caps de setmana.

Tot semblava tornar al seu lloc, com abans de la pandèmia, tot i que la situació socio/econòmica és crítica i l'atenció sanitària també. Però, heus aquí que l'alegria ha durat poc. Tenim noves variants del virus que són menys perilloses però més contagioses. Deu ser que el virus muta per assegurar la seva supervivència.

Els responsables de la nostra sanitat, que semblen haver fet molt poc per pal·liar les deficiències de l'atenció primària, ja ens avisen que no ens posem nerviosos, que no cal que anem al CAP pel fet que tinguem una mica de tos o de mal de cap, perquè això tornaria a col·lapsar l'atenció primària i no s'ho poden permetre. Els experts alerten de l'arribada de la setena onada, però molt ens temem que els responsables de tot plegat no han acabat d'aprendre la lliçó i cauran en els mateixos paranys de les onades anteriors.

Els i les professionals de l'Atenció Primària ja fa temps que diuen alt i clar que estan al límit físic i mental, i segur que esperaven les vacances com aigua de maig. Doncs, amb una mica de mala sort, no les podran fer, perquè la nova onada els agafarà amb menys personal i més esgotat. Aquesta situació no farà sinó continuar carregant-los el pes de tot plegat i contribuir a incrementar el malestar col·lectiu.

Tot plegat, no ha impedit que la Mútua de Terrassa, amb el consentiment del Departament de Salut, hagi previst tancar alguns CAP o restringir els horaris d'altres a Sant Cugat. Així que, si ens cal anar-hi, s'han de mirar abans els horaris, talment com si s'hagués d'agafar un tren, ja que la majoria estan tancats a les tardes, i d'altres, com els consultoris de les Planes i la Floresta, també al matí en la major part dels dies.

I perquè es dona aquesta situació en aquest estiu? Doncs, perquè, en no reforçar com caldria l'Atenció Primària (AP), no en queda altra que reduir els horaris. Una vegada més, es fa evident que s'hauria de destinar el 25% del pressupost sanitari a l'AP. En qualsevol cas, aquesta mancança no farà sinó continuar augmentant la càrrega dels professionals sanitaris i accentuar la desatenció i el malestar dels usuaris.

En resum: Si noteu algun malestar, dissimuleu, com si no passés res. Així evitarem col·lapsar encara més l'AP i ens estalviarem disgustos afegits als que ja tenim.

ROSER CASAMITJANA és membre de Marea Blanca de Sant Cugat del Vallès



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.