Vivim més anys, però ens cal assegurar entre tots que la millora de la longevitat impliqui també millora del benestar físic, psíquic i social, així com la inclusió de tots i totes en els diversos àmbits de la vida social, comunitària i política.
Aquest debat ha arribat, naturalment, a les entitats que des de la nostra societat s’hi dediquen. És el cas de la Taula per a la Gent Gran de Sant Cugat, que ha proposat, amb encert, iniciar una experiència pilot de pisos compartits, en els que hi viurien persones grans, ocupant-se de la seva gestió i compartint despeses i serveis. Un lloc on dur a terme les activitats socials i comunitàries que es fan quan hom compateix pis amb d’altres persones. Pisos compartits que ajuden a combatre la solitud i faciliten la vida activa d’aquestes persones.
Recollint aquesta idea, el grup municipal socialista ha presentat una moció al proper ple municipal que expressa el suport a aquesta iniciativa de la Taula i demana que el govern municipal accepti el projecte i es posi a treballar per concretar-ne els detalls que l’han de fer viable. Més concretament, proposem convertir una de les plantes de l’edifici de Correus en habitatge assistit per a 10 ó 12 places.
A Sant Cugat anem escassos de serveis públics relacionats amb la gent gran. Hi ha hagut, és cert, un increment extraordinari de centres privats. Malauradament només hi ha una residència i centre de dia de caràcter públic. És evident que aquesta és una anomalia que implica l’ajuntament de la nostra ciutat i el govern del país, que cal resoldre dedicant-hi sòl municipal d’equipaments . Però constatar aquest dèficit no impedeix, ans al contrari, proposar solucions alternatives o complementàries amb la feina que fan les residències o els equipaments sociosanitaris.
En paral·lel, el grup parlamentari del PSC-Units ha presentat al Parlament la "Proposició de Llei de la Gent Gran de Catalunya" que defineix els drets que aquest col·lectiu ha de veure respectats i la tipologia de serveis relacionats amb la vellesa. Un dels objectius d’aquesta proposició és la promoció d’una visió positiva i real de l’envelliment entesa com una etapa més de la vida de les persones, que ha de ser plena de reptes i oportunitats. La Llei establirà, per exemple, la "garantia d’un habitatge digne, adaptat i assequible que afavoreixi l’autonomia de la gent gran i esdevingui el principal recurs en el procés d’envelliment".
La proposició de Llei preveu que hi ha d’haver residències assistides, llars residència, centres de dia... i també el que defineix com "habitatges amb serveis" com les que proposa la Taula per a l’edifici de Correus.
És justament el que volem començar, a la nostra ciutat, amb els pisos de Correus. La nostra ciutat ha d’obrir camí, sumant-se així a d’altres experiències que iniciades arreu del país. Sant Cugat, una ciutat dinàmica, oberta, moderna... no pot perdre aquesta oportunitat.
PILAR GORINA és regidora del PSC
OPINA
Identifica't per comentar aquesta notícia.
Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.
Avís important
Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims
Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors
No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal
Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.