La conferència sobre canvi climàtic de Glasgow, l'última oportunitat


  • Comparteix:

francesc.aguila

Francesc Aguilà

Secretari de política municipal del PSC


Publicat: el 3/nov/21
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Aquests dies està tenint lloc la conferència sobre el canvi climàtic, també coneguda com a COP26 a la ciutat de Glasgow. En aquesta conferència que és promoguda per les Nacions Unides es reuneixen els diferents primers ministres o presidents dels països membres de les Nacions Unides, en aquesta edició ni la Xina ni Rússia hi han estat presents, una mala notícia ja que el canvi climàtic és una cosa de tots els països.

En aquesta cimera mundial es busca posar els objectius per reduir els efectes del canvi climàtic d'aquest segle XXI, és per això que es parla molt de marcar l'objectiu d'augmentar un grau i mig la temperatura mitjana del planeta a finals de segle, un objectiu ambiciós, ja que no tots els països van per feina. Els experts ja han fet els seus estudis del que passarà si no fixem aquest objectiu i si la temperatura mitjana es dispara tres o quatre graus més, augment del nivell del mar, amb la qual cosa es perdrà territori, habitatge, etc. i unes temperatures extremes a l'estiu i unes èpoques de sequera fortes.

Per aconseguir aquests objectius de no augmentar gaire la temperatura global cal que els països baixin el nivell d'emissions de CO2, cosa que sembla difícil quan països com la Xina, que és el que més contamina, i Rússia, una altra potencia contaminadora, no s'asseuen a la taula a negociar. També hem sentit a l'Índia, que fins després del 2050 no podrà reduir les emissions a zero contaminants. Amb aquestes posicions és difícil arribar a un acord real per tirar endavant les mesures contra el canvi climàtic.

En els darrers anys es parla en cada cimera contra el canvi climàtic com l'última oportunitat per canviar el rumb del planeta i fer-lo més sostenible, per tant ara que hem vist les inundacions al Delta de l'Ebre i els temporals Glòria i Filomena, ja som conscients que anem tard i que és l'última oportunitat per lluitar contra el canvi climàtic.

En l'àmbit local s'estan fent coses per reduir el canvi climàtic i som una de les ciutats pioneres en impulsar accions en aquesta línia. Exemples són l'augment de carrils bicis, la implantació de més punts de recàrrega per cotxes elèctrics, la zona de baixes emissions i les bonificacions fiscals per a la implantació de plaques solars. A part, el futur és optimista, ja que alguns dels projectes dels fons europeus van en la línia de reduir la contaminació i apostar per les energies renovables.

Per tant, des dels municipis es poden fer diferents accions per lluitar contra el canvi climàtic, però, com deia, això és cosa de tots i si en aquesta cimera els països membres no fan un compromís ferm ja no hi haurà una última oportunitat per canviar el rumb del planeta.

FRANCESC AGUILÀ és secretari de política municipal del PSC



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.