Drets humans a casa nostra


  • Comparteix:

ramon.pique

Ramon Piqué


Publicat: el 16/des/15
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

El 16 de novembre el ple municipal aprovava una declaració institucional d'adhesió a les ciutats defensores dels drets humans. En aquell mateix text es demanava la posada en llibertat de dues persones empresonades a Ruanda i al Marroc per defensar els drets humans i es feia extensiva a 'totes i a tots els activistes que es troben privats de llibertat per haver denunciat la vulneració dels drets humans de llurs respectius governs'.

Entre els acords aprovats també es feia referència al compromís per mantenir i intensificar les polítiques públiques de suport als defensors i a les defensores de drets humans, tant a escala local com internacional.

I és d’aquest angle, que es recull literalment en la moció: 'el de la solidaritat i suport amb les lluites pels drets humans que se succeeixen per tot el món', que toca parlar, encara que no sigui notícia, del darrer informe de la Coordinadora per la Prevenció i Denúncia de la Tortura, plataforma creada fa més de deu anys conformada per 47 entitats d’arreu de l’estat, de les quals 14 dels Països Catalans.

El naixement d’aquesta plataforma està vinculat a la persistent negativa per part de l’Estat, en totes les seves instàncies, a reconèixer l’existència de maltractaments i tortura a l’Estat espanyol. Neix, per tant, per combatre l’enunciat que negava la pràctica de la tortura i els maltractaments perquè no hi havia denúncies que ho demostressin. Trencar aquest axioma no està sent una tasca gens fàcil. Calia recomptar una a una les denúncies, a través dels mitjans, a través dels les organitzacions de drets humans, dels col·legis d’advocats, a través de les mateixes víctimes. Fruit d’aquesta tasca és l’informe anual, un document demoledor que posa de manifest que en matèria de drets humans no estem en condicions de donar lliçons a ningú.

L’any passat amb motiu del desè aniversari de la seva creació, la plataforma oferia en xifres una trista pàgina del passat més recent i del present d’aquest país. El nombre de denúncies era de 6.621 persones en aquesta dècada; 1.032 de les quals eren persones migrades; 122 eren menors. 883 persones van morir sota custòdia, en presons i comissaries. 55 denúncies de periodistes per agressions.

Les xifres de l’any 2014, recollides en l’informe d’enguany incrementa en 961 el nombre de persones que han estat víctimes de tortura i maltractaments inhumans o degradant.

El més trist és que les polítiques públiques dirigides a eradicar aquesta xacra són pràcticament inexistents i l’estat continua apareixent any rere any en els diferents informes internacionals com un dels països on la vulneració dels drets humans persistex, i fins i tot augmenta. Malauradament tampoc Catalunya se salva d’aquesta xacra...

RAMON PIQUÉ és regidor de la CUP-PC



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.