Aquesta columna no diu si investirem Artur Mas


  • Comparteix:

ignasi.bea

Ignasi Bea


Publicat: el 20/oct/15
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Com que a l'hora d'escriure aquesta columna fa poc que he tornat del ple municipal d'octubre, podria tenir la temptació de comentar algunes coses. Coses com que molt probablement una de les frases més repetides als plens és 'el nostre grup, com no podria ser d'altra manera, hi donarà suport', el fet que no deixa de sorprendre'm que els regidors de partits que tenen un nombre de regidors igual a 1 parlin en plural ('nosaltres pensem', 'el nostre grup creu', etc) o que, malgrat alcaldessa s'escriu amb una doble essa claríssima, la immensa majoria diu 'alcaldesa' amb essa sonora.

Però el que realment volia comentar és -com cada sis mesos- la nova onada de l'observatori sociològic de la ciutat, que, com sempre, conté qüestions interessants. El resum de l'estudi, fet a partir de 1.000 entrevistes telefòniques, té 67 pàgines. El darrer, publicat el gener, en tenia 55, cosa que fa evident un pas endavant com a mínim quantitatiu. L'univers són els homes i les dones santcugatenques de 17 anys cap amunt i l'estudi va ser realitzat ja fa uns mesos, entre juny i juliol.

Quan es pregunta per les principals preocupacions les respostes són força previsibles: treball/atur/salari i polítics/corrupció. Quan parlem de les principals problemàtiques locals, els impostos i els preus ocupen la primera posició. Només un 3,3% respon 'les desigualtats socials', els mateixos exactament que 'la neteja de carrers' i poc més del 3% que opta per 'asfalt i voreres'.

La situació econòmica -o la percepció d'aquesta- sembla que millora a poc a poc, per bé que hi ha indicadors francament preocupants, com el 17,3% que té problemes per pagar l'habitatge, el 16,9% de llum, aigua i gas o el 22,5% que té problemes per arribar a finals de mes. Un de cada tres santcugatencs no té capacitat per estalviar ni un euro. Un de cada quatre santcugatencs ha perdut o coneix algun familiar que ha perdut la feina el darrer mig any.

L'autoubicació ideològica -aquesta sempre és la meva part preferida- ens diu que el que més responen els santcugatencs que se'ls pregunta per l'eix esquerra-dreta és 'esquerra', amb un 24,8%, tot i que si fem la mitjana, ens surt que la ciutat és de centre-esquerra. Cal dir que 'autoubicació ideològica' és un nom especialment pertinent, ja que no són pocs els exemples dels qui es consideren d'esquerres i ja fa dècades que no exerceixen o els que es creuen regeneradors i en realitat són la mateixa caverna de sempre. Dels 1.000 enquestats, 25,1 han respost 'extrema esquerra', em fa content no ser l'únic. Com a dada especialment entranyable, i com aval a la idoneïtat del nom 'autoubicació', només un 2,55% es considera de dretes (vegeu resultats electorals de les darreres eleccions municipals i autonòmiques). Per edats, es considera més d'esquerres la franja dels 50 als 64 que la dels 17 als 24, coses santcugatenques. El nivell de satisfacció de viure a Sant Cugat, que arriba al 8,3 sobre 10, va minvant com més a l'esquerra et posiciones. Un 11,38% dels enquestats respon 'cap ideologia' i un percentatge important no ho sap o no contesta. Deuen ser de 'centre comercial'.

Per acabar, dir que en aquest darrer observatori sociològic l'alcaldessa bat el seu rècord personal amb un 84,7% de coneixement, però encara queda lluny del rècord absolut del 97,5% (97,5%!) que el juliol de 2003 va assolir en Lluís Recoder.

IGNASI BEA és regidor de la CUP-PC










  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.