30 anys de l'Operació Garzón: un capítol de 'repressió' i 'tortures' en primera persona

Els santcugatencs Ramon Piqué i Eduard Pomar relaten a Cugat Mèdia com van ser detinguts i torturats per la Guàrdia Civil el 6 de juliol de 1992


  • Comparteix:

El 6 de juliol del 1992 dos santcugatencs van ser detinguts per la Guàrdia Civil en el marc d'una investigació judicial contra Terra Lliure i el moviment independentista català del moment. La coneguda com a 'Operació Garzón' va suposar a l'Estat espanyol una de les primeres condemnes del Tribunal Europeu de Drets Humans per no haver investigat les tortures denunciades per part d'alguns dels 45 detinguts, entre els quals els santcugatencs Ramon Piqué i Eduard Pomar. 30 anys després de l'operació dirigida pel llavors jutge Baltasar Garzón, Piqué i Pomar recorden aquest capítol de 'clavegueres de l'Estat', 'repressió' i 'tortura' per a Cugat Mèdia.



Les imatges dels Jocs Olímpics de Barcelona resten en la memòria col·lectiva, però van estar precedides per una investigació judicial que va posar el moviment independentista català en el punt de mira.

El detonant van ser tres artefactes col·locats a Girona i Barcelona. Les detencions dirigides pel llavors titular del Jutjat Central d'Instrucció número 5, Baltasar Garzón, ràpidament van arribar a superar la quarantena, entre les quals els santcugatencs Ramon Piqué i Eduard Pomar. La coneguda com a 'Operació Garzón' va aconseguir "una pau olímpica" pel desmantellament de l'independentisme visible, i va culminar després en un judici a l'Audiència Nacional, al qual els acusats van arribar entre denúncies d'haver sigut torturats.

I així ho relaten els dos santcugatencs, que expliquen com en dependències de la Guàrdia Civil a Madrid van ser colpejats fins a obtenir les declaracions que els agents del cos de seguretat estatal volien. Ramon Piqué va ser condemnat i posteriorment indultat. Eduard Pomar, absolt.

Han passat 30 anys i Piqué i Pomar encara recorden una experiència que els ha marcat, però que no els va distanciar de l'activisme. De fet, van portar el seu cas fins al Tribunal Europeu de Drets Humans, que va condemnar una dècada més tard l'Estat espanyol per no haver investigat les seves denúncies de tortura.

Per a ells, el seu cas és un capítol més de la història de "la repressió" contra l'independentisme. Una repressió que ha canviat, ara utilitza altres mètodes, però que segueix viva, asseguren.


Pomar i Piqué

És més la tortura psicològica que la física, tot i que em van posar una bossa i em van fer cops. / Em van posar uns cables i em van dir que els connectarien, em vaig enfonsar.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.