Sandra Barbadillo (HUGC): 'S'ha demostrat al 100% que la vacuna és efectiva: tenim menys malalts greus, menys morts i menys hospitalitzacions'

La intensivista de l'Hospital General considera que la població "ha après" de les onades anteriors


  • Comparteix:

Sandra Barbadillo, doctora de l'Hospital Universitari General de Catalunya / Foto: Cedida

Sandra Barbadillo, doctora de l'Hospital Universitari General de Catalunya / Foto: Cedida

En plena sisena onada, a les portes de Nadal i amb la variant òmicron avançant ràpidament, la intensivista i presidenta del Comitè de Malalties Infeccioses de l'Hospital Universitari General de Catalunya (HUGC), la doctora Sandra Barbadillo, remarca en una entrevista a Cugat Mèdia la importància de la vacunació per frenar la transmissió dels contagis i evitar la mutació del virus. A més, Barbadillo ha emfatitzat que la variant òmicron es transmet 'molt ràpidament'. La doctora explica que s'ha demostrat que la vacuna és '100% efectiva' perquè, tot i les altes xifres de contagis, el nombre de malalts greus, hospitalitzacions i morts per Covid-19 és molt menor a altres onades. Finalment, Barbadillo està convençuda que la població 'ha après' d'onades anteriors i agraeix 'l'actitud positiva i de protecció' per frenar la transmissió del virus.

ESCOLTA-HO

Estem en la sisena onada?
Sí, estem en la sisena onada des de fa una o dues setmanes.

La variant òmicron pot ser un dels motius d’aquesta situació?
S'ha afegit al motiu principal. És veritat que ja fa unes setmanes que començaven a augmentar els casos sense una causa especial, fins ara semblava que totes les onades estaven en relació amb la mobilitat de les persones, però el que veiem ara és que, independentment d'això, les onades segueixen apareixent. L'inici d'aquesta sisena onada ha sigut la variant delta perquè era just quan estava entrant l'òmicron i ara segurament, l'òmicron desplaçarà la delta, igual que ha passat amb les onades que portem. És la biologia natural del coronavirus. Encara s'estan detectant casos d'òmicron i no es pot saber quines són de manera rutinària, sinó que requereix unes proves especials i s'està veient que està evolucionant molt ràpidament. D'òmicron sabem que es transmet molt ràpid, encara no hem tingut temps a veure l'efecte que té.

Era una situació impossible de preveure?
Sí, ara fa gairebé dos anys que va arribar la pandèmia i no hem tingut temps a aprendre del virus perquè va variant i hi ha moltíssimes mutacions. Les que tenen nom propi és perquè són importants, però hi ha moltes variants. Òmicron s'està transmetent molt ràpid, però no sabem l'efecte patològic que té. Estem veient que òmicron podria passar per alt les dues dosis de vacunació que tenim ara mateix, possiblement amb la tercera es talli molt més la gravetat de la malaltia, segons els últims informes i articles que s'estan fent ràpidament. Cada variant que arriba té les seves característiques i anem en la línia, pel que estem veient, que la vacunació és l'única solució que tenim. I, tot i la vacunació, les onades continuen.

Els contagis actuals tripliquen els de Nadal de 2020, però la situació és la mateixa que en aquell moment?
No, no puc dir res categòric, però tinc fe en la vacunació, perquè ho hem vist clar. Durant la cinquena onada vam fer un estudi a l'Hospital General de comparació de pacients vacunats que ingressaven amb pacients no vacunats de gravetat i arribada a UCI. S'ha vist claríssim que les persones que estan ara a UCI són persones no vacunades, per tant, això ens dona un marge important. El febrer de l'any passat començava a vacunar-se la gent gran i va ser un pic altíssim de gent que van arribar a l'UCI, durant l'onada d'agost el perfil que ingressava a UCI eren persones no vacunades, ja sigui perquè per franja d'edat encara no els hi tocava o gent que, voluntàriament, no s'havia vacunat. La gravetat dels pacients que arriben a l'UCI és la mateixa, però ara hi ha menys número comparat amb altres onades.

Podríem trobar-nos de nou amb una saturació a hospitals i UCI?
Jo crec que la saturació està començant a la primària, com sempre, perquè s'estan fent moltíssimes consultes. El nombre de pacients que estan hospitalitzats en aquest moment és menor que en altres onades, i a l'UCI també. Hem estat i estem saturats, sempre ho estem. Ara, evidentment, no és només Covid el que tenim, són pacients greus d'altres patologies i no els podem desplaçar. La saturació existeix i hi ha malalts Covid i malalts no Covid que estan convivint i uns no poden desplaçar els altres. Per tant, sempre és una situació tensa.

Sobre la importància de vacunar-se, quin missatge voldries enviar a tota la gent que no s'ha vacunat?
Tinc moltes paraules per això. L'altre dia em va arribar una enquesta amb el motiu pel qual aquestes persones no es vacunaven. El motiu d'un 75% d'aquestes persones és que no es fiaven de la vacuna. Faré referència a això, jo no entraré en altres motius com ideologia, però crec que s'ha demostrat al 100% que la vacuna és efectiva: tenim menys malalts greus, menys morts i menys malalts hospitalitzats. Això és primordial. La protecció que tenim, individual i social, contra el virus, l'únic arma que tenim en aquest moment és la vacunació. Això té una explicació. Com veiem, el virus està mutant, canvia i s'adapta, per on veu on forat, per allà va. Per exemple, en els últims mesos, el nombre més gran de contagis era en nens menors de 12 anys que no estaven vacunats quan, fins ara, no havien sigut mai els transmissors de la infecció. La vacuna talla el temps d'expansió del virus. Tenim variants noves perquè troben llocs on no hi ha vacuna i no es talla. S'ha anat millorant la vacuna i ara s'han adaptat les dosis pels nens. La vacunació en nens està sent un èxit i gairebé no té efectes secundaris. Està donant protecció actual i en un futur perquè això seguirà.

Heu hagut d'aplicar canvis a l'Hospital General?
Sí, la situació general a totes les UCI és de saturació. La nostra UCI, que en teoria té sis llits de crítics, s'ha convertit en 11 llits de crítics. En vigílies de Nadal, que aspiràvem a tenir unes vacances i gaudir en família, tornem a veure que, per segon any consecutiu, es va truncant. Aquesta última onada és també l'onada psicològica. Els sanitaris també estem esgotats igual que la societat. S'està posant a prova a capacitat de cadascú i nosaltres veiem internament el cansament.

El Govern ha donat a conèixer noves restriccions, tornen a ser necessàries?
Serà complicat perquè les mesures que s'han posat en marxa són les que portem veient des de fa dos anys. El passaport Covid ha sigut efectiu, però tampoc ens hem de fiar, això dona falsa seguretat. Hem de seguir tenint cura. No sé si s'haurien de posar més o menys restriccions, però jo penso que la Covid-19 ha vingut per quedar-se i que cal insistir en la vacunació. Accelerar les terceres dosis i que les persones no vacunades es vacunin, és per la seva seguretat. Hem de ser conseqüents i la responsabilitat també és individual.

En clau local, a Sant Cugat les dades epidemiològiques també estan disparades i s'han duplicat en pocs dies. Estem en una situació crítica?
No sé per què, però Sant Cugat té la predisposició a tenir pics altíssims de contagis. El juliol era una de les ciutats amb una incidència de contagis més alta i crec que han de quedar poques persones que no hagin passat la malaltia. És alarmant, però la pressió a l'UCI a Sant Cugat no és tanta. De moment és normal, ja veurem com va. Una cosa són els contagis, que es detecten perquè hi ha molta gent que s'està fent proves de cara a les reunions familiars, i com més busques amb PCR més trobes. Això és el que està passant aquí.

Hem après d'aquestes xifres?
Les activitats socials han frenat molt aquests dies i crec que d'això sí que n'hem après. No hi ha hagut sopars d'empresa o reunions d'amics, jo crec que s'ha frenat en previsió que vèiem que l'onada estava arribant. Aquesta actitud és positiva i és una actitud de protecció, la societat ha d'aprendre d'això i nosaltres sabem com evitar els contagis.






Sandra Barbadillo

Crec que s'ha demostrat al 100% que la vacuna és efectiva: tenim menys malalts greus, menys morts i menys malalts hospitalitzats. Això és primordial. La protecció que tenim, individual i social, contra el virus, l'únic arma que tenim en aquest moment és la vacunació.

Sandra Barbadillo

Les activitats socials han frenat molt aquests dies i crec que d'això sí que n'hem après. No hi ha hagut sopars d'empresa o reunions d'amics, jo crec que s'ha frenat en previsió que vèiem que l'onada estava arribant. Aquesta actitud és positiva.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.