Realment es nota moltíssim. En aquests moments, les incorporacions en el món de l'advocacia de noves col·legiades està entorn el 60%. Podem dir que les universitats estan plenes de dones que estudien i opten pel dret. Això es nota a l'hora d'accedir al món laboral, la presència femenina en el món de la justícia ara és absolutament aclaparadora i és un orgull veure tantes dones.
Tot i aquesta particularitat, hem de tenir en compte que encara la presència de les dones en els llocs de responsabilitat i llocs directius continua sent escassa. És aquí on s'ha de fer un major esforç i visibilitzar totes aquestes dones i que l'estructura piramidal no se'ns acabi menjant.
Vostè seria un exemple d'això, encapçala una important institució. Si el lideratge femení ha de guanyar terreny, com ho pot fer?
El lideratge femení ha de guanyar terreny d'una manera transformadora. Ha de ser capaç de canviar la realitat, d'entendre la societat d'una altra manera, de potenciar l'educació amb corresponsabilitat, de potenciar l'educació en un món en el qual es puguin assumir les càrregues familiars tant per dones com per homes, de fer que la conciliació ocupi un lloc prominent...
La nostra és una professió que requereix molt d'esforç i molt sacrifici, requereix una atenció molt personalitzada dels clients, hem d'estar disponibles 24 hores; però dins aquesta disponibilitat, els despatxos d'advocats han de ser capaços d'aplicar plans d'igualtat, mesures de conciliació i de desconnexió digital. Les institucions com la meva hem de liderar i hem d'abanderar aquesta lluita.
Aquests reptes com es poden impulsar des del Col·legi?
És molt important ser capaços d'aprovar plans d'igualtat. Nosaltres al Col·legi de l'Advocacia hem aprovat i aplicat un pla, no només en l'àmbit intern, sinó també a l'extern. Hem ajudat els despatxos amb una guia per implementar plans d'igualtat. Es tracta d'aplicar la perspectiva de gènere en tots els programes de formació; utilitzar llenguatge inclusiu; intentar que totes les seccions i comissions del Col·legi estiguin integrades de manera paritària, no només la junta de govern que té 9 dones i 7 homes; i que les publicacions també siguin paritàries. Això significa que s'ha d'animar les dones a integrar aquestes comissions i també a redactar articles. A vegades som nosaltres mateixes que ens posem certes barreres. Les dones han d'empoderar-se i veure's capaces de liderar aquest canvi i ser motor d'aquesta transformació.
També cal ser molt incisiu en la prevenció de la violència masclista. L'advocacia ha hagut d'erigir-se en màxim garant del dret de les víctimes i oferir la màxima protecció en el moment que posen la denúncia. Totes aquestes mesures ajuden a aquest canvi, a progressar, a tenir una evolució cap a un món més just, més igualitari i més lliure.
Per què creu, si ho tenim tan clar, que costa tant?
És molt important que siguem capaces d'empoderar-nos, de veure'ns amb les possibilitats d'accedir, per exemple, a un càrrec com el meu, que és de molta responsabilitat. Som més de 25.000 col·legiats i col·legiades, i per tant representar i defensar els seus interessos és complex, però no ens hem de veure incapaces per realment liderar aquestes institucions.
És cert que encara la dona en determinats moments es veu potser menys capacitada per fer aquest pas endavant, per poder liderar un canvi o una candidatura. Per això és molt important que nosaltres mateixes ens creiem que som capaces, però per això també necessitem d'un moviment i un suport col·lectiu que ens ajudin amb mesures de conciliació i corresponsabilitat.
Com deia Simone de Beauvoir, el feminisme és una manera de viure individualment, però de lluitar col·lectivament. Si no ho fem d'una manera col·lectiva, serà complicat poder trencar aquestes barreres i superar aquest pas que encara ens queda per obtenir la igualtat real.
Vostè ha estat reelegida en aquest càrrec. Quines són les seves prioritats per aquest mandat?
La prioritat sempre és l'atenció personalitzada i directa de tots els col·legiats i col·legiades. La institució sempre s'ha caracteritzat per la sensibilitat i el compromís amb el món del dret i la justícia. És la defensa del dret de defensa. Jo he d'encarregar-me com a degana, juntament amb la junta de govern, que l'advocacia pugui garantir el dret de defensa. I fer-ho d'una manera positiva i possible.
Aquesta és la primera comesa que tenim, però també hem de defensar els drets de la ciutadania. Hem de ser capaços d'arribar a la ciutadania i tenir també aquest canal de comunicació perquè siguin capaços d'entendre quins són els seus drets, sobretot en aquests moments amb un món tan canviant i, especialment, ara amb la pandèmia, que ens hem vist afectats per tantes novetats legislatives i regulacions.
Aquesta és la nostra missió i el nostre projecte, així com reforçar la formació. L'excel·lència de la professió és fonamental per poder garantir aquest dret. Tenir l'advocacia preparada és un punt molt important.
És un mal moment per a la percepció que tenen els ciutadans de la justícia espanyola? S'ajunta el col·lapse d'alguns jutjats, els temps d'espera, sentències que han estat molt mediàtiques...
Sí, no estem en un moment brillant pel que fa a l'administració de justícia i la seva eficàcia i eficiència. Tenim uns índexs d'espera de resolucions judicials molt elevats. Tenim una justícia lenta que pot millorar molt amb la digitalització i la transformació d’aquesta, que sé que el ministeri hi està a sobre i la conselleria de Justícia també està fent esforços importants.
Cal una inversió decidida i valenta que ens porti a modernitzar tota la planta judicial que arrossega estructures del segle passat. Es fa més necessari que mai abordar aquesta eficiència i eficàcia de la justícia. Com a servei públic, ha de tenir unes condicions més favorables.
És també una de les fites que tenim al Col·legi de Barcelona, col·laborar i cooperar amb l'administració de justícia per poder-la fer més forta, segura i que doni seguretat jurídica i confiança a la ciutadania. Això requereix l'esforç de tots.
Hem tingut uns moments complexos, però crec que a poc a poc podem anar revertint la situació.
Què reclama al Ministeri de Justícia?
Hem reclamat aspectes com l'especialització dels jutjats de família. En aquests moments, partits judicials com Barcelona sí que tenen els seus jutjats especialitzats, però de les demarcacions no hi ha una especialització i això deixa les famílies amb certes inseguretats. No només perquè la resolució pugui ser complexa, sinó perquè els menors mereixen el millor tracte especialitzat per part dels professionals que hi intervenen.
També hem fet esmenes a l'avantprojecte de llei concursal i de segona oportunitat. Crec que és molt important que la ciutadania conegui el procés de segona oportunitat. Malauradament, la pandèmia ens ha conduït a una situació complexa econòmicament per a molts professionals. Cal que siguin conscients que hi ha un procediment que permet refer els seus deutes i encarar-los d'una manera estructurada, i tornar a endegar el seu nou projecte empresarial. Aquesta llei de segona oportunitat és molt important poder donar-la a conèixer a la ciutadania.
A més, vam comentar amb la ministra altres aspectes com la digitalització de la justícia, la necessitat que els fons europeus es destinin a aquesta digitalització i que apostin per la digitalització de la mediació. Hem de ser capaços d'implementar els sistemes alternatius de resolució de conflictes d'una manera més eficaç i àgil, i que la ciutadania també sigui conscient dels beneficis d'aquest sistema. Precisament per la lentitud de la justícia, es fa molt necessari potenciar la mediació, que fomenta la cultura de la pau i del pacte.
I fer un pas més? En el seu moment, el seu nom sonava per al Ministeri de Justícia. S'hi veu en primera línia política?
No, ara per ara no m'hi veig. Estic molt satisfeta de la feina que estem fent al Col·legi de l'Advocacia de Barcelona. Els companys i companyes han donat la seva confiança a la meva persona i al meu equip, que és extraordinari. Ens queden quatre anys al davant per fer moltíssima feina encara.
OPINA
Identifica't per comentar aquesta notícia.
Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.
Avís important
Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims
Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors
No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal
Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.