ESCOLTA-HO
Aleshores era una fase molt inicial, estàvem tots una mica a l'expectativa i l'experiència que teníem amb els altres dos grans coronavirus (el SARS i el MERS) és que sí que havien causat un gran enrenou però en el lloc d'origen, on hi havia hagut l'epidèmia. Llavors s'havia estès pel que consideràvem molts països, 27, no 190 i escaig. L'expansió era per tant molt continguda perquè havia sigut per viatgers que havien anat a la zona d'origen, la Xina en el cas del SARS i l'Aràbia Saudita en el cas del MERS, i havien sigut casos molt puntuals.
Molt ràpidament vam veure que no era ben bé el mateix. El que agreuja la situació és l'eficàcia de la transmissió entre persones i una vegada vist el que passava l'alerta es va disparar. Avui en dia la capacitat de moviment de les persones és molt gran i la possibilitat de que es pogués escampar era bastant òbvia.
Què diferencia aquest virus del SARS i del MERS?
Tot i que ja han passat dos mesos ja en sabem força coses i un dels factors que fa que sigui més fàcil de transmetre és que afecten a les persones a vies respiratòries baixes, als pulmons, però aquest també el trobem molt present a les vies altes, al nas i a la tràquea. Això fa que la seva transmissió sigui molt més fàcil. En els altres, com el MERS que hem estudiat molt, aquesta localització només ho vèiem als camells i dromedaris, per tant la transmissió anava molt relacionada amb el contacte amb ells. I el contacte amb aquests animals és poc habitual, en canvi es calcula que durant el dia entres en contacte amb entre 20 i 30 persones.
També estem estudiant altres factors a nivell genètic, tant del virus com dels hostes.
El que ho fa diferent, per tant, és la forma de transmissió
Aquest virus és més intel·ligent que els seus germans i els seus cosins i té una taxa de letalitat més baixa comparada amb altres, com el MERS, que és del 35%, o del SARS original, que és del 10. Però sí que es transmet molt fàcilment i això fa que es pugui escampar molt ràpidament. La mesura més eficaç abans no trobem l'antiviral o la vacuna és reduir el contacte i l'única manera és que cadascú es quedi a casa seva.
S'ha parlat molt també de quant de temps es manté viu en algunes superfícies, hem de vigilar què toquem?
Sí que és veritat que al ser de la mateixa família no es diferencia gaire en això. S'estan fent estudis de quant dura el virus en diferents materials i condicions, si la calor i la humitat hi afecten més o menys. De moment, és bastant similar i l'avantatge és que són virus amb embolcall, la proteïna S, el que fa és que sigui fàcil desinfectar-los. Només cal trencar l'embolcall i això es pot fer amb solucions sabonoses, amb sabó, o alcohol al 70%. Això és important perquè és més eficaç el de 70%, perquè l'aigua que porta fa que entri al virus i el pugui rebentar.
Es pot fer diluïnt alcohol del 96 graus en aigua?
Sí, és tan fàcil com agafar 70 mililitres d'aquest alcohol amb 30 mililitres d'aigua i amb això tenim un esprai casolà per desinfectar superfícies.
Quan es pot acabar això? La calor acabarà amb el virus?
L'estacionalitat del virus està posada en dubte, és difícil comparar-lo amb els altres dos coronavirus perquè el SARS de fa 17 anys va durar poc, gairebé un any, però va desaparèixer del tot. Hi va anar havent casos durant tot l'any. Amb el MERS també ha passat, però estem parlant d'uns 2.500 o 2.600 des del 2012.
No hem d'esperar que quan pugin les temperatures baixin els contagis?
Potser pot ajudar una mica, però ara mateix estem al pic màxim d'infeccions i hauríem de començar a veure els efectes del confinament, si s'ha fet bé. Fa un parell de dies l'Oriol Mitjà deia que havia estat una mica eficaç perquè havíem aconseguir reduir la taxa de transmissió d'un 3 a un 1,7%, però perquè funcioni realment hem de baixar per sota de l'1. Aquest número significa el nombre de persones al qual si estàs infectat ets capaç de transmetre al virus. Evidentment són bones notícies, però ara començarem a veure els números reals d'aquest confinament.
Esteu treballant en la vacuna, això seria la forma d'aturar la transmissió.
Sí, estem amb la vacuna i l'antiviral, que és la solució més immediata. És el tractament per als que ja sabem que són positius per dos motius, per reduir els símptomes i per evitar el contagi. Això és molt important i també perquè és més fàcil que trobar una vacuna, que porta uns mesos més. La idea de la vacuna és que funcioni contra el SARS-Cov-2, però també contra la resta de coronavirus i possibles mutacions. Estem perseguint la idea d'una Pancoronavirus vacuna, que els cobreixi tots.
Ens podem trobar com la grip, que cada any sigui diferent o pot ser que torni de nou?
El problema de la grip és que el seu material genètic està partit en trossets i si es troba en un altre virus una mica diferent li pot passar material i per això va mutant contínuament. El coronavirus, com tots, muta, però molt menys. Això és un avantatge perquè no serà tan diferent si n'hi ha algun de nou.
L'estratègia que estem fent servir, però, és buscar què tenen en comú tots aquests coronavirus i les soques que estem analitzant. Si fem servir aquesta part per fer la vacuna, els nostres anticossos podran reconèixer una àmplia varietat de coronavirus i estarem més coberts.
Hi ha esperança per tant, no ha de ser permanent.
Esperem que en uns mesos, un any i mig hi hagi una vacuna eficaç i això ens protegeixi. El confinament ens fa estar nerviosos i no és una situació normal, a la qual per sort no hi estem acostumats, però és l'opció més eficaç per aconseguir disminuir el contagi, com s'ha vist en altres països que han anat per davant nostre, com la Xina.
L'altra estratègia és la de Corea del Sud, on no van fer una confinament tan intensiu però van invertir molt en diagnòstic. Molts testos amb gent que tenia símptomes, però no greus ni tan clars i confinar les persones positives. Això ens ha enganxat a tots juntament amb l'epidèmia de la grip i altres virus respiratoris de l'hivern i al principi és molt difícil distingir. Ells van optar per això.
OPINA
Identifica't per comentar aquesta notícia.
Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.
Avís important
Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims
Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors
No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal
Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.