Marcel Mauri: 'La situació actual només es pot comparar amb el marc dictatorial del franquisme'

El vicepresident d'Òmnium ha assistit a la darrera assemblea de la delegació local de l'entitat


  • Comparteix:

Marcel Mauri / Foto: Cugat Mèdia

Marcel Mauri / Foto: Cugat Mèdia

El vicepresident primer d'Òmnium Cultural, Marcel Mauri, carrega amb contundència contra l'Estat espanyol per la 'repressió' que exerceix a Catalunya i, com a precedent, assenyala 'el marc dictatorial del franquisme'. Malgrat celebrar la sentència que reconeix els drets com a eurodiputat d'Oriol Junqueras, Mauri creu que l'Estat no escoltarà totes les veus que l'insten a alliberar els polítics independentistes empresonats.

ESCOLTA-HO

Mauri va visitar Sant Cugat la setmana passada per presidir l'assemblea local d'Òmnium Cultural, on Jaume Angerri va prendre el relleu a la presidència a Lluís Bonet. Abans de la trobada, va atendre els micròfons de Cugat Mèdia.

Després de la sentència europea que reconeix els drets d'Oriol Junqueras com a eurodiputat, com canvia això el panorama?
S'ha vist clarament: des de Madrid ha semblat que no havia passat absolutament res, després que Puigdemont i Comín hagin pogut entrar al Parlament Europeu. Això és una victòria claríssima que demostra que s'havien vulnerat els drets de més 2 milions d'electors a Catalunya que havien votat a les eleccions europees. Ara el que cal és que Oriol Junqueras sigui alliberat immediatament, igual que la resta de presos polítics.

El que està passant és el que fa dos anys ja dèiem: que vulneren els drets, que hi ha persones innocents a la presó. L'Estat espanyol no ho vol entendre. Li estem dient nosaltres, li ha dit Amnistia Internacional, li ha dit Nacions Unides i ara també li diu la justícia europea. El que està passant hauria de remoure consciències en un estat que manté la repressió amb la inhabilitació a Torra.

La sentència europea podria causar un efecte dominó que acabés amb l'alliberament de Jordi Cuixart i Jordi Sànchez?
Aquesta sentència afecta Junqueras i també Puigdemont i Comín. Aquesta és només una peça més en tot un engranatge de posicionaments internacionals. Tanta gent els hi ha dit que alliberin els presos... Lamentablement creiem que no ho faran, tot i que comencen a haver-hi esquerdes. Al Tribunal Constitucional no les tenen totes, per exemple. Això ens situa en una posició molt favorable de cara al tribunal europeu de drets humans.

Recentment Òmnium va presentar el mapa de la repressió, amb situacions viscudes des de 2017. Què explica aquest projecte?
Volem insistir que fa més de dos anys vivim en una situació d'excepció, amb molta repressió. El mapa inclou les més de 2.500 persones represaliades. Això no passa en democràcia; només ens podem comparar amb el marc dictatorial del franquisme. Això és molt perillós i preocupant.

No només és el cas d'en Jordi Cuixart i la resta d'empresonats i exiliats, sinó també aquests casos, la majoria persones anònimes durament represaliades, empresonades, perseguides, multades, que han patit agressions.

Visita Sant Cugat el dia en què s'ha produït un relleu a la presidència de la delegació local d'Òmnium i en què s'ha constituït la secció local del Consell per la República. Quina importància tenen les entitats locals per reivindicar els drets del país?
És evident que la societat civil a Catalunya és molt rica, plural i diversa. Òmnium Cultural té més de 180.000 socis (l'entitat més important dels Països Catalans, de l'Estat espanyol i l'Europa) i creiem que la força de la ciutadania mobilitzada i organitzada no pot desaparèixer mai. Seguim defensant els drets i llibertats i no podem deixar de fer-ho.

Al Barça - Madrid va haver-hi una acció de protesta organitzada per Tsunami Democràtic que va consistir a llençar pilotes grogues al camp. Ara el Comitè de competició vol sancionar el FC Barcelona per aquests fets. Què li sembla?
Què podem esperar, de la Lliga espanyola? És un estament que tanca un estadi per dir-li nazi a un nazi. Això no ha passat quan hi ha hagut crits xenòfobs, homòfobs, masclistes o catalanòfobs. Per tant, no podem esperar res més. És una altra d'aquestes institucions que s'hauria de democratitzar de dalt a baix.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.