Posar-se a la pell d'una persona amb discapacitat per millorar la seva mobilitat


  • Comparteix:

Una rampa massa inclinada, esglaons a les entrades dels comerços, escales mal senyalitzades, jardineres al mig del pas, manca de materials diferenciats a l'asfalt o pocs pictogrames en els cartells informatius, són només alguns dels exemples que les persones amb algun tipus de discapacitat, física o cognitiva, es troben en el seu dia a dia a les ciutats. Tot plegat dificulta la seva mobilitat i fa que sortir de passeig o a comprar sigui una carrera d'obstacles. En motiu del Dia Internacional de les persones amb Discapacitat, Cugat Mèdia ha acompayat un grup de santcugatencs a fer un passeig pel municipi que ha servit per evidenciar aquests problemes urbanístics amb l'objectiu de millorar-los.

El passeig ha estat liderat per l'Ajuntament que està treballant amb la UPC per, precisament, millorar la vida d'aquestes persones a través d'una eina digital, anomenada Mapathon, creada per la universitat. Aquest aplicatiu es va crear perquè es poguessin destacar i visibilitzar les incidències geolocalitzades a través d'un mapa.



600 metres i més d'una desena d'incidències

Dos estudiants d'arquitectura de l'ETSAV han registrat els problemes detectats en el camí entre l'Ajuntament i l'avinguda de Cerdanyola. Una acció que en una hora ha servit per incloure més d'una desena de conflictes als carrers de Sant Cugat.

"Queden moltes adaptacions per fer, sobretot, les que tenen relació amb el comerç perquè ens veiem impotents per poder entrar-hi. Que ens hagin de servir al carrer és molt dur i crec que ho hem de lluitar plegats amb l'Ajuntament", considera Adela Sánchez, que fa més de 40 anys que lluita per a les persones amb problemes de mobilitat com ella.

Unes reclamacions que comparteix Llorenç Sabaté, que té ceguesa i que revindica poder-se orientar "més fàcilment". I és que les ciutat tinguin camins marcats en zones obertes és essencial perquè persones com en Llorenç puguin moure's amb més autonomia i seguretat. "També m'agradaria que es respectés més la distància d'1,80 metres que hauria d'haver-hi entre la façana i l'espai obert per poder anar pel costat de les parets sense haver-me de xocar amb tot de trastos", afegeix el santcugatenc.


Millorar l'urbanisme del present i el futur

Posar-se a la pell dels altres ajuda a empatitzar amb els seus problemes i trobar solucions que millorin la convivència de tota la ciutadania, com destaca l'estudiant de l'ETSAV Anna Volking. "Volem promoure que a la gent se l'escolti quan té queixes perquè semblen petites traves però que dificulten la seva fluïdesa de pas", explica Volking, que afegeix que "les persones amb dificultat de visió o de mobilitat no tenen els privilegis que tenim nosaltres i des de la UPC estem intentant ajudar i promoure que l'urbanisme es millori".


Aquesta és la voluntat també de l'Ajuntament, que tot i recordar que l'informe que realitza la UPC no és vinculant, sí el tindran en compte i en consideració per millorar tots els aspectes que es puguin. El responsable del comissionat per a persones amb discapacitat, Ferran Felius, ha posat en valor poder "fer el recorregut amb aquestes persones que tenen problemes a escala cognitiva, en l'àmbit visual o físic, perquè ens ajuda molt a descobrir els punts negres a través de la seva pròpia experiència".

Ferran Felius

És evident que no és un informe vinculant, però sí que és un informe que ens serveix molt per veure els punts negres que hi ha i fer el recorregut amb aquestes persones que tenen problemes a escala cognitiva, en l'àmbit visual o físic que ens ajuden molt a descobrir els punts negres que són tan útils per a les persones que tenen discapacitat.

Anna Volking

Volem promoure que a la gent se l'escolti a l'hora de tenir queixes davant la ciutat perquè a vegades són petites traves en el dia a dia, però al final dificulten la fluïdesa de pas d'algú, en aquest cas com amb la gent que estem treballant avui amb dificultat de visió o de mobilitat perquè no tenen els privilegis que tenim nosaltres. Des de la UPC estem intentant ajudar i promoure que l'urbanisme es millori.

Llorenç Sabaté

M'agradaria que em pogués orientar més fàcilment, que tingués els camins marcats per les zones obertes i, sobretot, que es respectés més la distància d'1,80 metres que hauria d'haver-hi entre la façana i l'espai obert per poder anar pel costat de les parets sense haver-me de xocar amb tot de trastos.

Adela Sánchez

Queden moltes adaptacions per fer, sobretot, les que tenen relació amb el comerç perquè ens veiem impotents per poder entrar-hi. Que ens hagin de servir al carrer és molt dur i crec que ho hem de lluitar plegats amb l'Ajuntament.
about author

Comenta-ho a Facebook

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.