El missatge pro-palestí de Corrie reviu amb força 10 anys després de la seva mort


  • Comparteix:

El record a l'activista en defensa dels drets palestins Rachel Corrie ha centrat la celebració de la Diada de la No Violència a la ciutat quan es commemora el desè aniversari de la seva mort. Una mirada enrere a la lluita de la jove nord-americana que ha servit per posar el focus en el convuls present del territori palestí. La plaça dels Quatre Cantons ha acollit aquest diumenge l'homenatge, organitzat per la Universitat Internacional de la Pau (Unipau), en forma d'un monòleg de la mà de Genís Lama i la interpretació de la cançó 'El Regne Pacífic', adaptada per Àlvar Roda i inspirada en la figura de Corrie.

L'activista nord-americana Rachel Corrie va ser membre del Moviment Internacional de Solidaritat (ISM) i va morir atropellada per un buldòzer de l'exercit israelià a Palestina ara fa 10 anys. La jove portava a terme accions de protesta al sud de la franja de Gaza contra les activitats de les Forces de Defensa Israelianes.

Des de la seva desaparició, la conjuntura internacional respecte a Palestina ha assolit grans avenços, amb l'acceptació a la Unesco i a l'ONU com a estat observador. Tot i així, tal com apunta el president de la Universitat Internacional de la Pau, Arcadi Oliveres, la situació interna del territori no ha deixat de ser convulsa.

Arcadi Oliveres

Els missatges que defensava Rachel Corrie, com la llibertat pel poble palestí, la sobirania dels ciutadania a Gaza i Cisjordània, continuen vigents.


La lluita de figures com Corrie manté la necessitat de conscienciar sobre la situació actual a la Franja de Gaza. Precisament, la seva acció al territori ha omplert un monòleg de Genís Lama carregat de sensibilitat amb la problemàtica palestina. La jove també ha inspirat l'adaptació de la cançó 'El Regne Pacífic', que ha tancat l'acte de la Diada de la No Violència amb la guitarra i veu d'Àlvar Roda. Sant Cugat ha renovat, així, el record a Rachel Corrie, després de pujar a l'escenari del Teatre-Auditori l'adaptació en català de l'obra 'El meu nom és Rachel Corrie', el 2010, peça original d'Alan Rickman i Katherine Viner.

La Diada per la No Violència a Sant Cugat pren com a referència la figura de Gandhi i la commemoració de la seva mort, el 30 de gener del 1948. Des de fa nou anys, la Universitat Internacional de la Pau homenatja l'estela de Gandhi, tot recordant figures que han representat els seus valors de pau, com Martin Luther King, Rosa Parks, Pau Casals, Walter Benjamin i Hannah Arendt, entre d'altres.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.