La FAV alerta de la contaminació dels aqüífers a la pedrera Berta si es converteix en abocador


Temes relacionats

La part santcugatenca de la pedrera Berta s'omplirà només amb terra i runa (19/gen/10)

La Generalitat defensa l'ús de residus d'ecoparcs per restaurar la pedrera Berta (19/gen/10)

La pedrera Berta es restaurarà amb residus d'ecoparcs ( 7/gen/10)

El TSJC dóna la raó a Papiol i confirma que la pedrera Berta només es podrà reomplir amb runa (17/jun/05)


  • Comparteix:

Pedrera Berta / Foto: Collserola.org

Pedrera Berta / Foto: Collserola.org

La Federació d'Associacions de Veïns (FAV) adverteix del risc de contaminació de l'aqüífer a la pedrera Berta si es converteix en un abocador controlat de residus provinents d'ecoparcs. El Tribunal Suprem ha donat llum verda a aquesta opció, que per a la FAV posaria en perill un dels principals aqüífers del Vallès.

El Tribunal Suprem ha resolt que la pedrera Berta, situada entre Sant Cugat i el Papiol, es podrà reomplir amb residus urbans provinents d'ecoparcs, prèviament tractats. La decisió judicial dóna la raó a l'empresa, propietat d'FCC, i desestima el recurs de l'Ajuntament de Papiol davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que demanava que el forat es reomplís amb terra i runa.

La Federació d'Associacions de Veïns (FAV) adverteix que aquesta opció posa en perill els recursos hídrics de l'aqüífer de la pedrera Berta, 'un dels més importants del Vallès' i integrat en l'àmbit de Collserola, com remarca el president de l'entitat, Manel Sánchez.

Manel Sánchez

L'aqüífer és dels més importants del Vallès. Tot aquest potencial hídric pot anar-se'n en orris per la contaminació de l'abocador.


La FAV afirma que les bales de residus provinents dels ecoparcs tenen una pèrdua de líquids que pot arribar al 15%, la qual cosa implica un risc de contaminació elevat de l'aqüífer, que es troba en terrenys granítics i, per tant, fàcilment permeables. Sánchez recorda que hi ha informes tècnics que confirmen aquest risc.

Manel Sánchez

Un informe del catedràtic Jesús Carrera conclou que el dipòsit controlat no compleix amb les condicions imposades per la Generalitat.


La pedrera Berta, així com altres pedreres de l'entorn metropolità en desús, havia estat sondejada per l'Entitat Metropolitana del Medi Ambient i l'Agència Catalana de Residus com a alternativa al tancament de l'abocador del Garraf. La finalitat era doble: restaurar les antigues pedreres d'extracció de granit i, alhora, donar sortida a uns materials que, després de ser tractats, no es poden reciclar.

La proposta va topar amb el rebuig de l'Ajuntament del Papiol i de diverses entitats, que van advertir del risc de contaminació dels aqüífers. L'Entitat del Medi Ambient, en canvi, sempre ha mantingut que el material finalista que s'extreu dels ecoparcs no comporta cap perill i pot servir per a la restauració paisagística.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.