Una nova sentència anul·la l'acord de protecció de Torre Negra, però reitera que mereix ser sòl no urbanitzable


Temes relacionats

La Generalitat també recorrerà la sentència judicial sobre Torre Negra (20/mar/09)

Núñez i Navarro: 'La declaració de parc natural va en contra de la sentència del TSJC' (18/mar/09)

Baltasar (Medi Ambient): 'Els propietaris de Torre Negra no tindran dret d'indemnització' (17/mar/09)

Recurs de l'Ajuntament a la sentència del TSJC que anul·la la protecció de Torre Negra ( 9/mar/09)

Núñez recorrerà la suspensió de llicències urbanístiques a Torre Negra (27/feb/09)

La sentència del TSJC avala la protecció de Torre Negra, segons tots els partits (24/feb/09)

Els propietaris de Torre Negra creuen que la sentència torna el litigi al punt de partida (24/feb/09)

El TSJC anul·la l'acord per protegir Torre Negra, però avala que sigui sòl no urbanitzable (23/feb/09)


  • Comparteix:

La sentència arriba a la mateixa conclusió que l'anterior resolució del TSJC, del febrer passat

La sentència arriba a la mateixa conclusió que l'anterior resolució del TSJC, del febrer passat

Una nova sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha tornat a declarar nul l'acord de la Generalitat del 2003 que va permetre la protecció integral de Torre Negra. La resolució, que estima parcialment les demandes de l'Associació de Propietaris de Torre Negra, deixa clar, però, que el sector reuneix totes les condicions necessàries per ser declarat sòl no urbanitzable. És la mateixa conclusió a què ja havia arribat el tribunal al febrer en resposta a una demanda del principal propietari del sector, el grup Núñez i Navarro.

L'única diferència entre les dues resolucions és que la primera sentència, dictada el 16 de febrer, responia a una demanda del propietari majoritari, mentre que aquesta, dictada quinze dies més tard, respon al recurs de l'Associació de Propietaris de Torre Negra, que agrupa els propietaris minoritaris.

La Sala del Contenciós Administratiu torna a donar la raó als demandants assegurant que Torre Negra 'no té uns valors excepcionals' que obliguin a declarar el sector com a no urbanitzable de protecció especial, la qualificació que va promoure l'Ajuntament quan va impulsar, a partir de 1998, la modificació del Pla General Metropolità (PGM) a la zona. Per aquest motiu, i perquè la modificació del PGM no concretava el traçat de la Ronda Sud sinó que oferia fins a sis alternatives, el tribunal anul·la l'acord de la Generalitat del 2003 que va posar fi al procés de protecció.

En canvi, i per evitar 'males interpretacions' de la sentència, el tribunal deixa clar que el problema és la qualificació urbanística escollida, sòl no urbanitzable de protecció especial, però afirma explícitament la potestat de l'administració per protegir el sector declarant-lo sòl no urbanitzable ordinari. En concret, la sentència reitera que 'existeixen totes les raons per protegir Torre Negra de la seva transformació urbanística' i rebutjar les pretensions urbanitzadores, per més que es tracti d'una urbanització 'harmoniosa i integrada'.

La sentència del TSJC es pot recórrer al Tribunal Suprem, com van fer les parts demandades -l'Ajuntament i la Generalitat- en l'anterior sentència.



  • Comparteix:

COMENTARIS

Tenint en compte que Cugat.cat publica la notícia explicant amb pèls i senyals la sentència, ara els mitjans com La Vanguardia, El Periodico i l'Avui no tindran cap excusa per només publicar la versió dels interessats en la construcció de la zona.

Joan. Enviat el 2/abr/09


...(sic) Pues bien, analizando tales pruebas conforme al criterio legal de la sana crítica se llega a la convicción, ya apuntada, de que el valor fundamental del sector es ser uno de los pocos espacios no urbanizados entre el Parque de Colserola y Sant Cugat y que toda su funcionalidad y potencialidad se deriva de tal circunstancia. Hacer de ésta realidad un valor tan cualificado que las Administraciones con competencias en planeamiento no puedan sino calificar todos los terrenos en circunstancias análogas como no urbanizables, por el carácter reglado del suelo no urbanizable con valores especiales que contempla el art. 32.3.1) de la Llei 2/02, supondría en la práctica dejar vacía de contenido la discrecionaliedad urbanística a la hora de clasificar suelos como no urbanizables. Podría llegarse con tal postura a compeler a los Ayuntamientos a clasificar como suelo no urbanizable todo el terreno aún no tansformado de su término municipal. Y desde luego no es éste el criterio de las leyes de Urbanismo citadas.... (TSJC 26/II/09)

pere. Enviat el 2/abr/09


OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.