Sant Cugat arrenca la campanya de prohibició de fer foc al bosc amb els deures fets

Les pluges de les últimes setmanes han millorat la situació, però els Agents Rurals adverteixen de no abaixar la guàrdia


  • Comparteix:

Imatge d'arxiu d'una torre de guaita a Les Planes / Foto: Cugat Mèdia

Imatge d'arxiu d'una torre de guaita a Les Planes / Foto: Cugat Mèdia

Des d'aquest dissabte i fins al 15 d'octubre no es pot encendre foc al bosc ni en la franja de 500 metres que l'envolta, una mesura clau per prevenir incendis forestals. Davant d'aquesta prohibició, Josep Vilalta, sotsinspector del cos d'Agents Rurals, ha assegurat en una entrevista al magazín 'Faves comptades' que Sant Cugat i el Parc Natural de Collserola arriben en bones condicions a aquesta campanya, sobretot gràcies a les pluges de les últimes setmanes, tot i que adverteix que la situació pot canviar ràpidament en funció de les condicions meteorològiques.

ESCOLTA-HO


"A dia d'avui, tenim un paisatge força millor que l'any passat", ha afirmat Vilalta. Aquesta millora es deu en part a les extraccions d'arbres morts realitzades l'any passat, especialment a Collserola, on es van detectar nombrosos arbres secs a causa de la sequera.

No obstant això, el sotsinspector apunta que és massa aviat per fer previsions a llarg termini: "En qüestió de 15 dies, tres setmanes, si no plou, si les condicions de temperatura es compliquen, de seguida podem tornar a tenir una situació una mica perillosa". Per això, recomana no abaixar la guàrdia malgrat l'actual treva proporcionada per les pluges.

Cartell ubicat a Collserola on s'informa dels treballs forestals que es fan a la serra per mantenir net el bosc

Cartell ubicat a Collserola on s'informa dels treballs forestals que es fan a la serra per mantenir net el bosc / Foto: Premsa Ajuntament


Mesures de prevenció i vigilància

La campanya de prohibició de fer foc al bosc, que s'inicia aquest dissabte, forma part de les mesures preventives contra incendis forestals. Vilalta explica que aquesta prohibició afecta no només el terreny forestal, sinó també una franja de 500 metres al seu voltant. Les activitats que puguin provocar una ignició, com cremes de restes vegetals, fogueres o ús de pirotècnia, requeriran una autorització especial per part del Servei de Boscos, del Departament d'Agricultura. Una de les novetats és que enguany les sol·licitus es poden fer de manera telemàtica.

Pel que fa a la vigilància, el Parc Natural de Collserola compta amb una xarxa de torres de vigilància amb guaites i un cos de guardes de parc que alerten ràpidament en cas d'incidències. A més, des de fa un parell d'anys els Agents Rurals, conjuntament amb el Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF), utilitzen drons per monitoritzar l'estat de la vegetació i detectar i prevenir possibles riscos.

A més, el consorci del parc natural continua treballant per fer front als incendis amb la creació dels Punts Estratègics de Gestió (PEG) que formen part del Perímetre de Protecció Prioritària de Collserola i que faciliten les tasques dels cossos d'extinció en cas d'un gran foc. A Sant Cugat hi ha sis punts estratègics per facilitar l'entrada dels bombers, en cas d'incendi: Roques Blanques, Puig Madrona, Can Julià, Pearson, Tibidabo i Mas Fuster.

Paral·lelament, s'ha adjudicat l'ampliació de set punts d'aigua per garantir una millor resposta en cas d'incendi. Un d'aquests punts es troba a Sol i Aire. En aquest sentit, també s'ha anunciat que els dipòsitss actuals, que tenen un diàmetre de tres metres, s'ampliaran a sis metres per adaptar-los als nous mitjans aeri i permetre la captació d'aigua amb helicòpter.

Situació actual i perspectives

Actualment, el nivell de risc d'incendi es troba en el mínim (nivell 0 del Pla Alfa). Així i tot, Vilalta recorda que la situació pot canviar ràpidament i que la comarca presenta alguns factors de risc, com la manca de gestió forestal i una quantitat "bastant important" de matollar.

Segons el sotsinspector, el Parc Natural de Collserola també és un espai vulnerable, sobretot per la massificació de visitants i la presència d'habitatges dins la pròpia massa forestal. Això fa que sigui un "còctel amb un risc important" per l'acumulació d'activitats i infraestructures.

Sant Cugat, però, ha fet els deures en matèria de prevenció. Segons Vilalta, les inspeccions realitzades mostren un manteniment correcte de les franges de seguretat de les urbanitzacions i dels nuclis poblats.

El maig passat es va posar en marxa el nou contracte del servei municipal de vegetació contra incendis forestals, que incrementa el pressupost en un 53%, fins a arribar als 295.000 euros; amplia un 18% de l'extensió de les franges de protecció de les urbanitzacions i dels nuclis de població en contacte amb la zona forestal (172 ha), de les rieres (15 ha) i l'esporga de la vegetació i retirada d'arbres caiguts o en risc de caiguda. A més, també suposa la duplicació dels treballs de manteniment i neteja, que han passat de fer-se cada dos anys a fer-se anualment.

Un operari fent neteja dels arbres morts a Collserola a conseqüència de la sequera

Un operari fent neteja dels arbres morts a Collserola a conseqüència de la sequera / Foto: Premsa Ajuntament


Paper de l'Agrupació de Defensa Forestal (ADF) de Sant Cugat

Des de l'ADF expliquen que el fet de tenir nuclis urbans a tocar del bosc en indrets com la Floresta, les Planes, Valldoreix, Can Barata i Sol i Aire fa que la ciutadania sigui molt conscient del risc d'incendi que hi ha al municipi i que cal tenir cura. Tot i així, el cap de l'ADF Sant Cugat, Iñaki Ferreira, demana a la població màxim respecte a les zones forestals perquè "qualsevol negligència, per petita que sigui, pot generar un incendi que es descontroli i es faci molt gran".

L'agrupació manté el contacte amb la resta de cossos, com els Bombers, la Policia Local i els Agents Rurals, per estar coordinats i infornats en cas que hi hagi algun incendi i durant la campanya d'hivern fa tasques de prevenció, com els desbrossatges preventius i perimetrals.

El consum d'aigua, una peça clau en una situació d'alerta

Sant Cugat es troba en una situació d'alerta de sequera des del juny de l'any passat. Això significa que, des de llavors, les restriccions a la ciutat ja no són tan elevades com ho eren mesos anteriors quan la situació era més greu. No obstant, a causa de la situació de sequera que els darrers anys està vivint el país, el consum d'aigua que es pot fer per habitant i dia continua afectada, així com a la resta dels 201 municipis del sistema Ter-Llobregat.

Actualment el consum màxim per habitant i dia que es pot fer a Sant Cugat en aquesta situació d'alterta és de 262 litres. Una xifra allunyada del consum real de la ciutat, que al gener va ser de 196 litres (com es pot veure al gràfic de sota).

En els darrers dies, la portaveu del Govern, Sílvia Paneque, ha dit que tot i que hi ha zones del país amb restriccions encara altes, pel que fa al sistema Ter-Llobregat, s'ha constatat que si a partir d'avui ja no plogués més, les unitats que estan en situació d'alerta, com Sant Cugat, no patirien noves restriccions fins al novembre del 2025.




  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.