Tot i aquestes xifres de victimització, el 70% dels fets no arriben al coneixement de la policia o dels jutjats. De fet, les dades d'evolució il·lustren com els índexs de denúncia se situen per sota del 30%, sent els fets contra els comerços i els habitatges els més denunciats.
Pel que fa als principals àmbits de victimització, aquests són la seguretat personal (18,4%) i el vehicle (8,1%), havent-se detectat un increment de victimització contra la seguretat personal. En aquest sentit, els robatoris o intents de robatori de bossa o cartera són els principals fets contra la seguretat personal seguits de les amenaces (3,5), i el robatori de mòbil (2,9).
L'enquesta, duta a terme entre el febrer i març de 2024 apunta que els espais amb poca visibilitat i mal il·luminats així com els deteriorats o en mal estat generen una sensació d'inseguretat/perill més elevada entre la població. En relació amb les característiques sociodemogràfiques, el sentiment d'inseguretat és major en les dones i les persones d'entre 45 i 64 anys.
Serveis policials
Per altra banda, l'informe posa la mirada en la percepció de la població sobre els serveis policials. Així, els santcugatencs valoren amb un 7,40 els Mossos d'Esquadra i amb 7,01 la Policia Local. En aquest sentit, el regidor de seguretat, Bernat Picornell ha avançat en un trobada amb periodistes que enguany tornarà a obrir-se una convocatòria de places per a policia local i està previst que la plantilla d'agents locals a la ciutat passi dels 90 actuals als 120. Picornell també ha apuntat que durant el 2025 es farà "l'impuls definitiu" de la comissaria de Valldoreix, la qual també donarà servei als barris propers com la Floresta i les Planes.Segones residències
En el cas de les segones residències, la victimització ha estat del 0,6%. Un risc, però que incrementa fins al 3,3% en el cas de les persones propietàries. Tanmateix, aquests fets tenen lloc principalment quan els habitacles es troben deshabitats. No obstant això, cal destacar l'escassetat de la mostra i de víctimes en aquest context.Victimització en línia
D'entre totes les persones enquestades, el 12,2% ha estat víctima d'algun fet delictiu en línia. L'estafa en la compra virtual és el més freqüent seguit del robatori de diners o els pagaments a través de dades bancàries. A la cua se situa els virus o arxius maliciosos amb la finalitat de danyar o bloquejar dades o arxius. En relació amb el dispositiu afectat, en el 87% dels casos s'ha produït en els dispositius personals i en un 13% en els de l'empresa.CONSULTA L'INFORME COMPLET AQUÍ
Bernat Picornell
Són 90 agents el 31 de desembre més els set que estan a l'escola i l'objectiu és aquest 2025 evidentment tornar a convocar el màxim de places, però ampliar la convocatòria de places a la plantilla de la policia local i entre aquest any 2025 i els pròxims anys l'objectiu és ampliar-la fins als 110-115-120 agents aquí a la ciutat.
OPINA
Identifica't per comentar aquesta notícia.
Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.
Avís important
Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims
Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors
No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal
Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.