Feminisme en acció: Hora Bruixa proposa set formacions per repensar els reptes del moviment

El col·lectiu feminista engega un cicle de conferències aquest dijous que abordarà temes com l'extrema dreta, la família i la maternitat


  • Comparteix:

Imatge d'arxiu de la celebració del 10è aniversari d'Hora Bruixa / Foto: Hora Bruixa

Imatge d'arxiu de la celebració del 10è aniversari d'Hora Bruixa / Foto: Hora Bruixa

El col·lectiu feminista santcugatenc Hora Bruixa organitza un cicle de set xerrades formatives que començarà aquest dijous, 16 de gener, i s'allargarà fins al 30 de maig. Amb el nom 'I ara què?', l'objectiu de la iniciativa és actualitzar el debat i l'acció política feminista davant els reptes actuals que afronta el moviment, com ara els atacs de l'extrema dreta, els discursos d'odi a les xarxes socials o el retrocés en drets fonamentals de les dones. La proposta, que forma part de la celebració dels 12 anys de l'entitat, busca aprofundir en les múltiples arestes del feminisme a través d'una mirada crítica i formativa.

ESCOLTA-HO

En una entrevista al magazín 'Faves comptades', Anna Sala i Olívia Rueda, membres d'Hora Bruixa, han descrit el feminisme com "un moviment global que ens parla de tot i analitza una realitat que ens envolta i que, per tant, s'ha de seguir actualitzant". És per aquest motiu que des de l'entitat es considera necessària una formació profunda i constant, que vagi més enllà de xerrades puntuals.

Anna Sala i Olívia Rueda, membres d'Hora Bruixa, han desgranat la programació del cicle al magazín 'Faves comptades'

Anna Sala i Olívia Rueda, membres d'Hora Bruixa, han desgranat la programació del cicle al magazín 'Faves comptades' / Foto: Cugat Mèdia


Set xerrades amb veus especialitzades

'Un feminisme per a qui?' (Dijous, 16 de gener, 19 h, Cal Temerari)
A càrrec de Laia Jubany, militant feminista i economista amb un màster d'Història Econòmica i un postgrau en Anàlisi Crítica de l'Economia Capitalista. Jubany obrirà el cicle amb una reflexió sobre quin és el subjecte del feminisme, les seves veus i els reptes actuals del moviment.

'Retorn al passat: extrema dreta i discursos d'odi' (Dijous, 6 de febrer, 19 h, Cal Temerari)
A càrrec de Cesca Gasull, graduada en Relacions Internacionals i la rapera Bittah, nom artístic d'Alba Gasull, membre del grup de música urbana Tribade, educadora i graduada en Psicologia.

'Família: refugi o presó?' (Dijous, 20 de febrer, 19 h, Cal Temerari)
Amb les ponents pendents de confirmar, la ponència vol posar el focus en la institució de la família com a estructura tradicional, les seves contradiccions i la seva influència en el sistema capitalista.

'Males mares?' (Diumenge, 23 de març, hora i lloc a determinar)
De la mà de la directora de cinema santcugatenca Júlia de Paz, a la cita es projectarà el film de la cineasta, 'Ama', com a punt de partida per reflexionar sobre la maternitat precària i els estigmes de les "males mares".

'Aportacions i límits dels protocols com a eina' (Dijous, 3 d'abril, 19 h, Cal Temerari)
A càrrec de Georgina Monge, graduada en Ciències Polítiques i de l'Administració, especialitzada en estudis de gènere i feministes a través del Postgrau en Igualtat de Gènere i del Màster d'estudis de Dones, Gènere i Ciutadania. Monge ha participat activament al moviment feminista durant més de 15 anys, al col·lectiu Justa Revolta de Sabadell. Monge, que actualment treballa com a tècnica de transversalitat de gènere a l'Ajuntament de Barcelona, analitzarà l'eficàcia i les mancances dels protocols contra les agressions masclistes.

'Enaltiment del racisme com a resposta del poder a les crisis' (Divendres, 9 de maig, 19 h, lloc a confirmar)
Amb la ponent pendent de confirmar, aquesta sessió explorarà com el discurs racista desvia l'atenció dels problemes sistèmics per perpetuar les desigualtats.

'Cap a on anem?' (Divendres, 30 de maig, hora i lloc a determinar)
La cloenda, a càrrec d'Özgür Günes, llicenciada en Economia Laboral i Relacions Industrials a Turquia, màster en Migracions i Mediació Social, reflexionarà sobre el futur del feminisme i les lliçons extretes del cicle.

Aquestes ponències combinaran exposicions magistrals amb espais de debat per afavorir una reflexió profunda. A més, l'última sessió servirà per celebrar els 12 anys d'Hora Bruixa amb una trobada especial.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.