Cosir, arreglar i reaprofitar: una nova manera de consumir la moda

Cada vegada hi ha més persones conscienciades amb la petjada ecològica que deixa la indústria tèxtil al món


  • Comparteix:

El sector de la moda intenta seduir el gran públic perquè compri sense parar, tant si ho necessita com si no. Aquesta voràgine consumista porta, molt sovint, a acumular peces de roba que queden oblidades al fons de l'armari. La indústria tèxtil se situa sempre entre les cinc més contaminants del planeta, per darrere d'altres com les empreses energètiques, de construcció i les de transports. Amb aquest escenari no és estrany que cada vegada hi hagi més persones conscienciades en què els seus hàbits de consum deixen una menor o major petjada ambiental segons les decisions que prenen. Un d'aquests gests que ha guanyat força és el d'aprendre a cosir per arreglar-se les peces de roba o bé poder donar-los una segona vida.

La santcugatenca Judith Guré va treballar molts anys per grans empreses del sector de la moda. Va ser arran de viatjar a l'Índia que es va adonar de les males condicions dels treballadors de les fàbriques tèxtils. Aquesta va ser l'empenta per crear la seva pròpia marca de moda sostenible. Les seves col·leccions, explica Guré, estan confeccionades a partir de teles descartades per les fàbriques i, a més, fa molt poques unitats de cada peça per no acumular estoc. ''si fes molta producció, entraria una altra vegada al cercle del qual vaig voler escapar'', assegura la dissenyadora.

Les peces de Judith Guré estan fetes amb teles descartades de les fàbriques

Les peces de Judith Guré estan fetes amb teles descartades de les fàbriques / Foto: Cugat Mèdia

Donar una segona vida a la roba

En aquest sentit, l'espai de Judith Guré, ubicat al carrer de Sabadell número 11, no és només una botiga, sinó que la santcugatenca ofereix classes personalitzades perquè qui ho vulgui pugui donar una segona vida a peces que ja no es posa. ''Vaig acompanyar a una alumna a transformar un quimono de seda immens i preciós en una armilla i un pantaló; també vaig transformar uns pantalons en una camisa per a una clienta, i d'uns llençols de cotó d'una altra clienta va sortir una brusa i una americana'', recorda Guré. Per a la santcugatenca és important prendre consciència que es pot viure amb menys i, sobretot, a reutilitzar i a aprendre a donar una segona vida a les coses ''potser no amb aquella forma, però sí amb una altra''.

Classes de costura a La Merceria

Juanma Urbiztondo és dissenyador, patronista i des de principis del 2024 dona classes de costura a La Merceria del carrer Plana de l'Hospital, 5. Tant ell com la propietària de l'establiment, l'Helena Reyllo, han notat un increment de l'interès per aprendre a cosir sobretot entre la gent jove i després de la pandèmia. El perfil de l'alumnat de les classes és, majoritàriament, dones. Tot i que ''des de fa poc també hi ha un noi aprenent'', apunta Urbiztondo. La gran majoria vol aprendre a arreglar-se la roba, com per exemple els baixos, així s'estalvien portar-la a un altre establiment d'arranjaments.

Juanma Urbiztondo donan una classe de costura

Juanma Urbiztondo donan una classe de costura / Foto: Cugat Mèdia

A La Merceria també hi ha alumnes que aposten per l''upcycling', és a dir, reconvertir les peces de roba en una altra cosa. ''Tinc el cas d'una alumna que d'uns pantalons que ja no li valen n'està fent uns de nous per a la seva neta'', assenyala el professor de costura.

Aprendre a fer-se la roba o arreglar-se-la no només és un gest de consciència amb el medi ambient, expressa Juanma Urbiztondo, sinó que també genera satisfacció amb un mateix, amb el fet de sentir que ''ho has fet tu'' i encara li agafes ''més afecte a la peça''.


J. Guré i J. Urbiztondo

Aprendre a viure amb menys, de reutilitzar allò que tenim, de no malgastar, de no tirar aquelles coses que encara ens poden servir. No, potser, quella forma, però sí amb una altra. / També venen alguns clients interessats a fer upcycling de la seva roba, agafar uns texans vells i d'allà treure una altra peça de roba, una armilla o un bolso.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.