Sant Cugat Moms, un espai de suport per a les mares expatriades de la ciutat

El grup segueix els preceptes de Lean In, una iniciativa internacional de dones professionals


Temes relacionats

Les dones empresàries santcugatenques s'alien per créixer juntes (28/set/24)


  • Comparteix:

Ser mare i expatriada a Sant Cugat són dos aspectes que uneixen, i molt. Tant és així que a la ciutat existeix Sant Cugat Moms, un grup adreçat a dones que vulguin compartir experiències sobre la maternitat així com el seu dia a dia com a expatriades. El grup neix sota el paraigua de Lean In, una proposta sorgida a Silicon Valley l'any 2007 i que tenia per objectiu fomentar xarxes de suport entre dones professionals.

Lean In s'ha expandit arreu del món i funciona a través de cercles autònoms, és a dir, a través grups de persones que comparteixen inquietuds comunes. A Barcelona, de fet, ja n'hi ha més de 30 i el de 'Sant Cugat Moms' és el primer a la nostra ciutat. El va impulsar la Laia Nieva, una dona d'origen colombià, però de mare catalana. El primer cercle de mares que va engegar Nieva a Sant Cugat es va veure truncat per la pandèmia, però el va reprendre a principis d'aquest 2024 amb un nou caire, que fossin mares i expatriades. ''La raó per la qual vaig tornar a obrir el cercle de mares, però ara amb mares expatriades, va ser perquè vaig veure que no n'hi havia cap, hi havia un buit'', explica Nieva.

Actualment, el grup Sant Cugat Moms el formen unes cinc mares, incloent-hi Nieva, provinents de l'Argentina, Hongria, França i Irlanda. Es reuneixen una vegada al mes i aprofiten l'espai que els cedeix la Xarxa de Dones Emprenedores de Sant Cugat (XDESC), amb les quals han signat un acord de col·laboració, per compartir inquietuds i donar-se suport. Les trobades es dinamitza Nieva a partir d'unes cartes de Lean In amb preguntes que conviden a la reflexió.

L'encaix amb els costums catalans

Lluny de tancar-se en els seus costums, les mares expatriades, explica Nieva, fan un esforç per integrar-se en la societat santcugatenca. ''Potser no tenen amistats tan profundes amb catalans, però no se senten excloses'', apunta Nieva. L'Olivia Sartori és hongaresa i després de viure amb la seva família a diversos països, ara s'ha instal·lat a Sant Cugat i treballa com a professora al campus de La Salle. Assegura que una de les tradicions que més li agraden de Catalunya és el Sant Jordi perquè als seus fills els encanta llegir i perquè és una tradició ''sense joguines''. La Milagros Valenzuela, la Mili, és de l'Argentina i, en canvi, el que més valora dels catalans és que són 'molt familiars'.


Laia Nieva

És veritat que fan un esforç per involucrar-se, perquè al final, els fills, estan a escoles locals i catalanies. Per tant, enlloc de trobar-ho un problema pensen la manera com pot sumar a les seves famílies.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.