Propietaris de Torre Negra: 'No s'ha acabat, ara comença l'hora de la veritat'

L'Associació de Veïns de Sant Cugat Propietaris de Torre Negra recorda que tenen una reclamació patrimonial de 400 milions d'euros


Temes relacionats

Sant Cugat es felicita per la 'victòria' judicial de Torre Negra (21/oct/24)

Sant Cugat tanca dècades de litigi per la protecció de Torre Negra (18/oct/24)

Torre Negra: la història dels terrenys que van marcar Sant Cugat (18/oct/24)


  • Comparteix:

Imatge d'arxiu de la zona del Pi d'en Xandri / Foto: Cugat Mèdia

Imatge d'arxiu de la zona del Pi d'en Xandri / Foto: Cugat Mèdia

L'Associació de Veïns de Sant Cugat Propietaris de Torre Negra recorda al consistori que la justícia encara no ha dirimit sobre els seus drets compensatoris. Tot i que els tribunals han donat la raó a l'Ajuntament sobre la seva potestat de preservar de la urbanització el sector de la Torre Negra, els petits propietaris insisteixen que això no implica que no tinguin dret a una indemnització. I això és el que batallarà ara l'associació que representa aquest col·lectiu, que lamenta que l'Ajuntament no els ha escoltat mai i que reactivarà la demanda de responsabilitat patrimonial amb la qual reclamen 400 milions d'euros.

El president de l'Associació de Veïns de Sant Cugat Propietaris de Torre Negra, Pere Feliu, ha reiterat que accepten la potestat del municipi de decidir sobre els terrenys, però recorda que és una qüestió "discrecional", com reconeixen les sentències.

Per Feliu, això implica que existeixen uns drets compensatoris, ja que fa 30 anys els terrenys eren sòl urbanitzable no delimitat i ara, a decisió de l'Ajuntament, són sòl no urbanitzable. Des de l'associació donen per tancat el litigi sobre si el consistori pot preservar urbanísticament aquest entorn, però adverteixen que la disputa per Torre Negra no s'ha acabat.

"Ara comença l'hora de la veritat", ha advertit Feliu, qui recorda que l'associació té una demanda de responsabilitat patrimonial de 400 milions d'euros que actualitzaran per reactivar-la. I és que els petits propietaris l'havien deixat en suspens per intentar negociar amb l'Ajuntament després de la denegació del TSJC dels recursos contra la requalificació dels terrenys com a sòl no urbanitzable.

La reclamació patrimonial pot obrir un nou xoc judicial ara que la part urbanística ha quedat tancada després de dècades de litigi. Una situació que el representant dels petits propietaris considera que es podria haver evitat si haguessin atès a la proposta de l'associació.

Proposta de l'Associació de Veïns de Sant Cugat Propietaris de Torre Negra

L'acord que plantegen els propietaris inclou protegir la zona d'entrada al bosc amb el Pi d'en Xandri i urbanitzar de manera "suau" els "terrenys erms" a tocar de l'escola Europa fins al cementiri dels jesuïtes, la zona de l'Avenç i la del Club Natació.

Segons Feliu, això permetria fer habitatge públic, projectar la Ronda Sud i fer el tancament planificat de la ciutat, tres aspectes que considera que el municipi necessita.

"Això tard o d'hora s'haurà de fer", ha sentenciat Feliu, qui ha subratllat que, mentre no es fa, ells continuaran endavant amb la seva demanda.

De les 165 hectàrees que han estat en litigi tot aquest temps, només tres són de titularitat municipal, que es van adquirir amb la compra de la masia de Torre Negra.






Pere Feliu

Entenem que no ho vulguin fer però han de ser responsables. Anirem als tribunals i els tribunals ens diran qui té raó.

Pere Feliu

El que no es pot fer és dir que ja s'ha acabat. No s'ha acabat, ara comença l'hora de veritat. És discrecional.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.