Els santcugatencs destinen més del 45% dels seus ingressos al lloguer

L'informe d'indicadors de salut local elaborat per la DIBA posa també la mirada en l'envelliment poblacional, l'auge de les ITS i la salut mental


Temes relacionats

El preu del lloguer a Sant Cugat baixa un 1,24% el segon trimestre ( 8/oct/24)

Ja es poden sol·licitar els ajuts econòmics a l'habitatge ( 8/oct/24)


  • Comparteix:

Els habitants de Sant Cugat destinen més del 45% de la renda al lloguer. / Foto: Cugat Mèdia

Els habitants de Sant Cugat destinen més del 45% de la renda al lloguer. / Foto: Cugat Mèdia

Els habitants de Sant Cugat destinen més del 45% de la seva renda a pagar el lloguer, xifra que supera el llindar màxim proposat per la Comissió Europea (que situa el topall en un 40%). Es tracta d'unes dades del 2022 extretes de l'informe d'indicadors de salut local elaborat per la Diputació de Barcelona i que té per objectiu que els consistoris puguin 'planificar de manera precisa i acotada la realitat de la salut pública' segons ha assenyalat el diputat adjunt de l'àrea de comerç consum i salut pública de la DIBA, Samuel Nuñéz. En aquest sentit, la regidora de salut, Núria Fernàndez ha assenyalat que 'el 80% dels determinants de la salut no depenen directament dels serveis sanitaris' i, per tant, es poden abordar des de 'la política local'. L'envelliment poblacional, l'auge de les Infeccions de Transmissió Sexual (ITS) i la salut mental entre els joves són alguns dels altres factors més destacats de l'informe que s'ha presentat aquest dimarts a l'Ajuntament.

Amb una renda anual familiar bruta per habitant de 26.447 euros Sant Cugat se situa molt per sobre de les xifres de l'àmbit comarcal i provincial. Una tendència que també es repeteix en el cas de l'atur on les dades se situen per sota del 6%, molt inferiors a les de la comarca del Vallès Occidental i de la província de Barcelona que voregen el 10%. Tanmateix, quasi el 56% dels contractes són temporals.

Per tal de fer front a aquesta situació des de la Diputació de Barcelona proposen fer polítiques amb l'objectiu d'incrementar el parc d'habitatge públic de qualitat. La prevenció del tabaquisme i un envelliment actiu són algunes de les altres recomanacions.

Consulta AQUÍ l'estudi.

SALUT SEXUAL I REPRODUCTIVA

Amb una població clarament envellida Sant Cugat està lluny del relleu generacional. Així, l'edat mitjana de maternitat tendeix a incrementar-se des de fa anys, sent més de la meitat de les embarassades majors de 34 anys al 2021. Pel que fa a la taxa de fecunditat, aquesta ha patit una davallada del 37% en els darrers 20 anys.

En l'àmbit de les ITS des de la Diputació de Barcelona posen especial èmfasi en la necessitat d'una educació sobre la salut sexual i reproductiva, focalitzades especialment en els joves, davant del nombre de casos, especialment de clamídia entre aquesta franja.

MORTALITAT

Amb 556 defuncions al municipi el 2021, 82 d'aquestes eren evitables segons apunta l'informe. En aquest sentit, recomanen fomentar hàbits de vida saludables, tant d'alimentació com activitat física. Des de la Diputació posen també l'èmfasi en les causes externes, com els accidents i suïcidis que suposen una gran part de les morts entre els joves.

ACCIDENTALITAT VIÀRIA

Pel que fa als accidents de trànsit a Sant Cugat, la majoria de les víctimes se situen en la franja dels 25 als 34 anys i 9 de cada 10 són homes. Pel que fa al tipus de vehicle, el 71% es desplaçaven en un de dues rodes. Amb una tendència a la baixa de la sinistralitat urbana, cal destacar que el 68% dels accidents tenen lloc en dies feiners.

Es tracta d'un informe que fa deu anys que s'elabora i que analitza sis apartats diferents: la demografia, la salut sexual i reproductiva, la morbiditat, la mortalitat, l'accidentalitat viària i la socioeconomia. Tanmateix, s'espera que els resultats d'enguany (que engloben les dades del 2023 i es publicaran a finals d'any) incorporin nous indicadors sobre la qualitat de l'aire i dades de l'atenció primària.





Nuria fernandez

Estudis recents han determinat que fins al 80% dels determinants de la salut no depenen directament dels serveis sanitaris. Això vol dir que podem actuar des de política local adoptant un enfocament més transversal què impliqui tots els àmbits de la societat. Tenint accés a dades més detallades, és, doncs, essencial.

Claudia Caballero

Els santcugatencs i santcugatenques dediquen un 45% de la renda al lloguer. Dels contractes el 56% són temporals, hi ha un 6% d'atur i el 73% dels aturats reben les prestacions per desocupació.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.