Els juntaires i entitats independentistes de Sant Cugat fan costat a Puigdemont en el seu 'retorn'

Vallès ha encapçalat la comitiva juntaire local, sent un dels 300 alcaldes que acompanyaven Puigdemont en la seva "entrada" al Parlament


  • Comparteix:

Puigdemont, en el seu discurs a Arc de Triomf / Foto: ANC (Jordi Borràs)

Puigdemont, en el seu discurs a Arc de Triomf / Foto: ANC (Jordi Borràs)

Junts per Sant Cugat i entitats independentistes locals han acudit al passeig de Lluís Companys de Barcelona per rebre l'expresident Carles Puigdemont, ara en cerca per la seva desaparició. Una setantena de juntaires han fet costat a Puigdemont, en una jornada que ha eclipsat el ple per investir Salvador Illa president de la Generalitat. La presència local també està representada de la mà de l'ANC, Òmnium i el Consell Local per la República de Sant Cugat, que han fet una crida ciutadana i han reunit més d'un centenar de persones.


Reaccions locals

Quan encara no se sap el parador de Puigdemont, Junts per Sant Cugat ha volgut ser prudent a l'hora de valorar l'estratègia del juntaire.

En una publicació a Instagram, l'alcalde Vallès ha expressat la seva "tristesa i indignació" pel fet que Puigdemont "no ha pogut exercir el seu dret com a diputat del Parlament de tots els catalans". I afegeix que els tribunals "decideixen unilateralment per damunt del que decideixen els parlaments".

La presidenta del partit, Marta Canas, no ha volgut entrar a interpretar perquè l'expresident no ha assistit al ple quan havia anunciat que ho faria. Sí ha remarcat que la seva aparició a Arc de Triomf ha estat un revulsiu amb un discurs "colpidor". La juntaire ha lamentat el llençament de gas lacrimògen per part dels Mossos, que ha afectat el president de la JNC, Àngel Segura.

L'exccordinador de l'ANC, Artur Royo, ha afirmat que el retorn a Catalunya de l'expresident "té molt de mèrit". No obstant això, considera que "una nova jugada mestra amb tothom disposat a acompanyar-lo al Parlament" per després desaparèixer representa "una nova frustració".

De la seva banda, la presidenta d'Òmnium, Anna Rigol, ha afirmat que la cerca del juntaire posa de manifest que "continuem vivint en un context de repressió descontrolada, dirigida per un poder judicial corrupte i desfasat". La santcugatenca ha afegit que "l'única manera de posar fi a la vulneració contínua i brutal dels drets fonamentals és assolir l'alliberament nacional".

Cugat Mèdia no ha pogut contactar amb el Consell Local per la República de Sant Cugat.

Imatge del passeig de Lluís Companys

Imatge del passeig de Lluís Companys / Foto: Cedida



Com ha anat la jornada?

Josep Maria Vallès ha encapçalat la comitiva juntaire local, sent un dels 300 alcaldes que acompanyaven Puigdemont en la seva suposada entrada al Parlament. A banda de Vallès, també han anat fins la Ciutat Comtal els tinents d'alcaldia Carles Brugarolas i Jordi Puigneró, exvicepresident del govern; els regidors Núria Fernàndez, Albert Salarich i Àngel Pedrós.

L'alcalde, seguint la sessió del ple

L'alcalde, seguint la sessió del ple / Foto: Junts


Carles Puigdemont ha reaparegut a l'Arc de Triomf. L'expresident ha arribat poc abans de les 9 del matí al passeig de Lluís Companys per a la "rebuda institucional" organitzada per Junts i entitats independentistes, i també amb representants d'ERC, la CUP i del Govern de l'1-O.

Puigdemont, alçant el puny en la seva intervenció

Puigdemont, alçant el puny en la seva intervenció / Foto: Junts



El discurs de Puigdemont

Puigdemont ha recordat que fa set anys que hi ha en marxa una persecució que ha afectat "la vida de milers de persones" només pel fet de ser "independentistes" o "parlar el català".

"En els dies difícils hem de fer-nos costat com mai i saber preparar noves oportunitats perquè en tindrem", ha afirmat. "No sé quan ens tornarem a veure, però quan això passi que puguem tornar a cridar junts: Visca Catalunya lliure", ha conclòs.

Puigdemont, amb Turull al fons, que serà citat a declarar

Puigdemont, amb Turull al fons, que serà citat a declarar / Foto: Junts


Desaparició, detencions i incògnites

Acabat l'acte, la previsió era que el cap de files de Junts intentés accedir al Parlament per ser present al debat d'investidura de Salvador Illa. No obstant això, el ple ha començat sense la presència del juntaire. Puigdemont s'ha fet fonedís.

Els Mossos han detingut dos agents del cos per suposadament col·laborar en la fugida de l'expresident. Un d'ells, continua detingut. D'altra banda, els Mossos citaran a declarar al secretari general de JxCat, Jordi Turull, per la seva presumpta relació amb la fugida de l'expresident.

Segons la Guàrdia Urbana, unes 3.500 persones han acudit a la rebuda a Puigdemont. En canvi, Junts ha elevat fins a 10.500 les persones que han assistit a l'acte.

Aquest divendres, Catalunya Informació, ha avançat que Puigdemont és de camí a Waterloo.











  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.