El vigilant de Sant Cugat: les torres de guaita

Amb una tasca cabdal estan en constant estat d'alerta per si albiren una columna de fum

Societat

Publicat el 8/agost per Aina Ruiz

Les zones forestals de Sant Cugat suposen un 40% del terme municipal, una característica única, però que també posa la ciutat en el punt de mira dels incendis. Mikel, Lima o Índia són els noms clau amb els quals s'identifiquen algunes de les torres de guaita que vigilen el parc de Collserola i la zona de la perifèria. Amb una tasca tan rellevant, com poc coneguda, estan en constant estat d'alerta per si albiren una columna de fum. Així, amb una precisió mil·limètrica són capaços d'establir el punt d'origen de la fumarada. Una informació que en un context d'incendi forestal és cabdal. A aquestes torres, s'hi sumen tres més, sent un total de sis els punts de vigilància que vetllen pel parc de Collserola i els seus voltants.

A 400 metres d'altitud i situada entre la Floresta i les Planes la torre de vigilància l'"India" compta amb una vista panoràmica que permet veure fins i tot els Pirineus en dies clars. Amb els prismàtics en mà i una carta topogràfica a la vista gran part de la tasca del vigilant es basa a donar suport a les altres torres de guaita amb les quals comparteix visió. En aquest sentit, el responsable del dispositiu de prevenció d'incendis del Consorci del Parc de Collserola, Joan Capdevila, explica que "tenen un marge d'entre 15 i 20 minuts abans que un incendi pugui fer-se més gran".

La campanya de vigilància d'incendis de l'Àrea Metropolitana de Barcelona d'enguany, ha registrat 31 incendis a l'AMB, 17 dels quals se situen en l'àmbit de Collserola i 7 d'aquests dins del parc natural. Així, segons les dades del Dispositiu de Prevenció d'incendis de l'Àrea Metropolitana de Barcelona a Sant Cugat s'han registrat un total de 4 incendis.

En una visita aquest dimecres a la torre 'India' l'alcalde accidental i tinent d'alcaldia de Seguretat, Bernat Picornell, ha destacat la "bona" coordinació entre els diferents cossos com els ADF, els agents rurals i els vigilants del Parc de Collserola per la preservació de l'espai.

Consulta aquí les dades i el mapa de distribució




DECLARACIONS

Joan Capdevila

És molt inmportant la detecció el més aviat possible. Avui dia rebem moltes deteccions a través del mòbil, tothom pot avisar el 112, però la detecció tant precisa que et dona una torre de vigilància no te la dona ningú més.

Your browser doesn’t support HTML5 audio