La primera onada de calor de l'estiu s'acomiada de Sant Cugat

La temperatura mitjana d'aquest juliol ha estat de 25,4 graus, 0,8 graus menys que el juliol passat


  • Comparteix:

Un termòmetre que marca 37 graus centígrads / Foto: Cugat Mèdia

Un termòmetre que marca 37 graus centígrads / Foto: Cugat Mèdia

La primera onada de calor de l'estiu ha arribat els últims dies de juliol a Sant Cugat i a la major part del territori català. Segons el Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat), la irrupció càlida de procedència africana es mantindrà, com a mínim, fins divendres, tot i que a Sant Cugat ja s'ha iniciat un descens notable de les temperatures. La temperatura màxima a la ciutat es va assolir dimarts, arribant als 39,9 graus, en una jornada amb una temperatura mitjana de 30,4 graus. Al llarg del dia (i la nit), el termòmetre no va baixar dels 22,7 graus.


Es considera onada de calor quan se superen els llindars de calor intensa durant almenys tres dies consecutius. A Sant Cugat, es considera calor intensa a partir dels 37,4 graus, tot i que és una dada dinàmica que es calcula a partir de la temperatura màxima diària de juny, juliol i agost al llarg dels últims 10 anys.


Com es pot observar al gràfic, respecte al juliol de 2023, si ens fixem dia per dia, enguany la temperatura mitjana ha estat inferior la major part del mes. En global, la temperatura mitjana de juliol de 2023 va ser de 26,2 graus, mentre que la temperatura mitjana d'aquest juliol ha estat de 25,4 graus. No obstant això, la temperatura de l'última setmana de juliol de 2024 s'ha situat clarament per sobre que la de l'any anterior.

Pel que fa a les temperatures màximes, l'estiu passat es va arribar fins als 40,9 graus, un grau més que enguany. Si ens fixem en les mínimes, en només set ocasions la temperatura d'enguany ha superat la temperatura de l'any anterior.

Nits de ventilador i aire condicionat

Pel que fa a les nits, aquest juliol hem patit un total de 14 nits tropicals, que són aquelles en les quals se superen els 20 graus. En canvi, el juliol passat es van comptabilitzar fins a 21 nits tropicals i, nou d'elles, amb temperatures superiors als 22 graus, una fita que aquest any només s'ha assolit una vegada, la nit del 19 de juliol.

Ni aquest juliol ni l'anterior hem tingut cap nit tòrrida (per sobre dels 25 graus) ni tampoc infernal (per sobre dels 30).

Juliol càlid i majoritàriament sec a Catalunya

En l'àmbit català, el juliol ha estat un mes de temperatures càlides, sobretot als sectors de Ponent i parts més elevades del Pirineu. Pel que fa a les precipitacions, si bé la distribució de pluges ha estat irregular, el juliol ha estat sec o molt sec, especialment al prelitoral Nord, a l'altiplà Central i a punts de la plana de Lleida. El mes sí que ha estat plujós a la serra de l'Albera, a l'extrem sud, al vessant sud del Pirineu més occidental i a punts de la depressió Central.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.