El jutjat de pau de Sant Cugat ja no pot realitzar casaments

La Llei d'Eficiència del Servei Públic de Justícia ha entrat en vigor aquest dijous


  • Comparteix:

El jutjat de pau està ubicat a l'antic Ajuntament, a la plaça de Barcelona / Foto: Cugat Mèdia

El jutjat de pau està ubicat a l'antic Ajuntament, a la plaça de Barcelona / Foto: Cugat Mèdia

El jutjat de pau de Sant Cugat ja no pot celebrar casaments. De fet, ni el de Sant Cugat ni cap dels jutjats de pau de l'Estat. Això és perquè la Llei d'Eficiència del Servei Públic de Justícia, que té per objectiu millorar el sistema judicial espanyol i ha entrat en vigor aquest dijous 3 d'abril, no recull la prerrogativa que permet als jutjats de pau celebrar casaments civils. La jutgessa de pau de Sant Cugat, Anna Maria Osa, ha explicat a Cugat Mèdia que després d'una reunió de l'Associació Catalana pro Justícia, que va tenir lloc dissabte passat, sembla que tant des del Departament de Justícia de Catalunya com des de l'Estat s'està intentant revertir la situació i que els Jutjats de Pau tornin a tenir la competència per casar. Un canvi, però, que segons Osa, podria trigar a arribar un any, entre que es fa l'esmena, es vota, passa pel Senat i es publica al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE).


El 3 de gener es va publicar al BOE la nova llei que aquest dijous ha entrat en vigor a l'Estat espanyol i que pretén posar ordre al sistema judicial. Des d'aquell dia, al jutjat de pau de Sant Cugat se'ls va girar feina. Tal com explica la jutgessa de pau, Anna Maria Osa, van haver de trucar a totes les parelles que tenien cita per casar-se pel civil a partir d'aquest mes d'abril. Tot i que no hi ha xifres exactes, Osa ha detallat que el normal entre els mesos d'abril i juliol és celebrar entre 4 i 5 casaments cada divendres. Per tant, la nova mesura podria haver afectat més d'una seixantena de parelles de Sant Cugat. En aquest sentit, Anna Maria Osa ha recalcat que ha estat una "tasca difícil dir-li a la gent que no els podíem casar. Em vaig prestar jo a fer la notificació".

Davant la situació, moltes de les parelles que tenien hora per casar-se a partir del 3 d'abril van optar per avançar la data de la cerimònia al registre civil i d'altres han anat al notari, a l'Ajuntament o als Jutjats de Rubí a celebrar els seus casaments, ha detallat Osa.

Les altres funcions que desenvolupa el jutjat de pau, totes elles relacionades amb el Registre Civil les continuaran podent-se realitzar al municipi. Tot i això, Osa ha recordat que en el moment que Sant Cugat compti amb els nous jutjats, el jutjat de pau desapareixerà, ja que aquest òrgan està present a aquells municipis on no hi ha jutjat de primera instància i instrucció. A Catalunya, actualment hi ha 898 jutjats de pau.


Anna Maria Osa

Aquest era un problema difícil pel jutjat. Dir-li a la gent que no es podrà casar és difícil, per això em vaig oferir jo per notificar-ho.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.