Josep Manuel Silva: 'Molts periodistes ho són perquè van llegir el Tintín'

El santcugatenc és autor d'una tesi sobre Tintín i el periodisme


  • Comparteix:

Josep Manuel Silva, autor de la tesi de Tintín i el periodisme / Foto: Cugat Mèdia

Josep Manuel Silva, autor de la tesi de Tintín i el periodisme / Foto: Cugat Mèdia

La influència de Tintín en el periodista Josep Manuel Silva arriba de ben petit, amb l'arribada dels còmics de l'aventurer a casa seva. 'Descobreixo un món ple d'aventures', explica el santcugatenc. Així, la figura de l'aventurer ha estat present en la seva vida i ara n'ha fet una tesi en què exposa el vessant de reporter de Tintín i el rol del còmic en el periodisme del segle XX. Alhora, assegura que 'molts periodistes ho són perquè van llegir el Tintín', ja que manifesta que en desperta la vocació. 'Està ple en el món tintinès de gent que ve del món de periodisme', menciona.


Un article mai publicat

Silva explica com en el primer àlbum del Tintín als Sòviets, l'aventurer escriu un article que no s'acaba mai de publicar. "Suposa que és una crònica de les mateixes pròpies aventures que està vivint per enviar al diari on surten publicades també les seves aventures", detalla.

Així, al llarg de la tesi, Silva ha estudiat tots els actes periodístics del còmic des d'un sentit molt més ampli. Des de fer una fotografia d'interès, fins a una gravació de cine, a una entrevista i investigar les fonts.

Reivindicant la tasca de reporter

Silva reivindica la figura de Tintín com a reporter, en contraposició a la tasca de periodistes en redaccions. "Eren els que estaven de moda, enviaven les cròniques i eren quasi uns aventurers, era una barreja de periodista, aventurer, investigador".

Tot i això, exposa que aquests actes periodístics a poc a poc van sent substituïts per mitjans de comunicació. "Són històries que van començar l'any 29 i van acabar els 76, en aquests anys el periodisme també evoluciona", diu. Per contra, observa com actualment "enviar algú a buscar notícies només els mitjans que tenen una mica de recursos ho poden fer, perquè costa diners".

Alhora, fa valdre la tasca dels mitjans locals, per a la proximitat amb el lloc dels fets.




Josep Manuel Silva

Molts que hem exercit el periodisme, la vocació comença amb la lectura de les aventures de Tintín. Conec moltíssims companys meus periodistes que ho són perquè van llegir el Tintín. Està ple en el món tintinès de gent que ve del món de periodisme.

Josep Manuel Silva

Hauríem de distingir el periodista de redacció, del que és el reporter. Tintín era un reporter, el reporter no està a la redacció, el reporter va a buscar la notícia. Aquest model és el que representa el Tintín.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.