El racisme, la guerra i el neocolonialisme protagonitzen la inauguració del curs Unipau

La ponència inaugural ha anat a càrrec de Florencia Brizuel, que ha posat de manifest el perill de les fronteres


  • Comparteix:

Inauguració de la 39a edició curs Unipau / Foto: Cugat Mèdia

Inauguració de la 39a edició curs Unipau / Foto: Cugat Mèdia

L'escalada bel·licista i armamentística han protagonitzat la inauguració del curs Unipau. Amb la fermesa que 'la guerra ja ha tornat', la directora d'Unipau, Neus Sotomayor ha inaugurat el curs fent una crida a la pau, tot assegurant que 'Unipau té feina per 40 anys més'. Sota el títol 'Fronteres, el recorregut de la violència' comença la 39a edició que, estructurada en tres blocs, s'allargarà fins al 10 de juliol i abordarà problemàtiques com el neocolonialisme, el racisme o les fronteres d'Europa des d'una perspectiva més enllà de la física.

L'acte, que ha tingut lloc aquest dijous a La Unió santcugatenca, ha comptat amb la presència de la directora de l'Institut Català Internacional per la Pau (ICIP), Tica Font. Fent referència als inicis quan parlaven de l'OTAN, ha realçat el fet que tant els cursos com l'entitat "s'hagin adaptat als temps entomant tots els reptes". Així, ha afirmat que avui dia "som poc sensibles als conflictes que hi ha en el món". Per la seva banda, l'alcalde, Josep Maria Vallès, ha posat de manifest la importància de comptar amb aquestes jornades. En una línia similar, el representant de l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, Gerard Graells, ha recalcat la importància de defensa al dret al refugi i d'analitzar les diferents fronteres que les persones es van trobant a l'hora d'emigrar.

PONÈNCIA INAUGURAL

La inauguració ha culminat amb la ponència de la doctora en Dret i Ciències Polítiques, Florencia Brizuela. Entenent les fronteres com barreres psicològiques, sexuals i espirituals que van més enllà del territori físic ha volgut posar de manifest que aquestes es produeixen quan dues civilitzacions xoquen. Així, s'ha centrat en la racialització i el colonialisme i les conseqüències que aquestes tenen. Unes conseqüències, que segons Brizuela provenen, entre d'altres, de quatre polítiques: les d'exclusió, difusió territorial, d'inclusió mercantilitzada i del control discursiu.




Neus Sotomayor

Encara que vinguin temps difícils haurem de treballar per fer de la pau una cultura hegemònica encara que sigui una utopia. I defensar el valor de la paraula i l'esperança amb la capacitat que tenim les persones de fer-nos el bé. Bé, amb tot això vull dir, que Unipau encara tenim feina per 40 anys més.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.