Sant Cugat torna a la fase d'alerta de sequera per la millora dels embassaments

Es pot tornar a regar la gespa i reomplir piscines privades, tot i que amb certes limitacions


  • Comparteix:

Vista panoràmica de l'embassament de Sau i de l'embarcador de la zona recreativa, que al gener no tenien aigua / Foto: ACN (Jordi Borràs)

Vista panoràmica de l'embassament de Sau i de l'embarcador de la zona recreativa, que al gener no tenien aigua / Foto: ACN (Jordi Borràs)

Sant Cugat ha tornat oficialment a la fase d'alerta de sequera, la situació del novembre de 2022. Aquest divendres ha entrat en vigor el canvi a tot el sistema Ter-Llobregat amb la publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC). Això significa que es redueixen les restriccions en 202 municipis, on viuen prop de sis milions de persones, principalment a l'àrea de Barcelona. Les pluges d'aquestes darreres setmanes han reomplert els embassaments del Ter i del Llobregat, que s'han duplicat en els últims tres mesos, i ara estan al 38,5% de la seva capacitat.


A Sant Cugat i als altres 201 municipis del sistema Ter-Llobregat, l'aixecament de mesures implica que el límit del consum diari augmenta de 230 a 250 litres per habitant), tot i que en el cas de Sant Cugat el topall s'eleva fins als 262, ja que el municipi compta amb una aportació extra pel volum de consums industrials.

Com queden ara les restriccions en el consum d'aigua?

  • Ja no està prohibit l'ús d'aigua per al reg de jardins i zones verdes de caràcter públic o privat. S'ha de fer en l'horari de menys insolació (de 20 a 8 h) i amb la dotació mínima indispensable. Sí que s'estableix una reducció de les dotacions per a reg de parcs i jardins i la prohibició d'omplir fonts ornamentals i llacs artificials.
  • Es permet la neteja de carrers amb mànegues d'aigua, però amb la mínima aigua possible. Queda prohibit, però, als particulars que facin la neteja amb mànega.
  • Ja no està prohibit el reg de gespa.
  • Es relaxen les restriccions per omplir piscines, tot i que segueix havent-hi limitacions.
  • Limitació neteja vehicles. Queda limitada a la neteja en establiments especialitzats amb sistemes de recirculació d'aigua o fora d'aquests, només vidres, retrovisors, llums i plaques de matrícula amb galleda i esponja. Queden exclosos aquells vehicles de serveis d'emergències, transport d'animals o de residus.
  • Reducció de la dotació de reg agrícola en un 25% o la substitució de part dels cabals destinats a reg agrícola per aigües regenerades (en excepcionalitat era del 40%).
  • Reducció del 10% dels consums d'aigua en usos ramaders (en excepcionalitat era del 30%).
  • Reducció del 5% dels consums d'aigua dels usuaris industrials (en excepcionalitat era del 15%).
  • Reducció del consum d'aigua en els usos recreatius (5% en usos assimilables a urbans i 30% en reg).

  • Què puc fer i què no amb les piscines?

  • El reompliment parcial de piscines que disposin d'un sistema de recirculació de l'aigua, en les quantitats indispensables per reposar les pèrdues d'aigua per evaporació i neteja de filtres i per garantir la qualitat sanitària de l'aigua.
  • El primer ompliment de piscines de nova construcció o l'ompliment que respongui a obres de rehabilitació de la piscina o de modificació del vas.
  • En centres educatius, l'ompliment complet o parcial de piscines desmuntables de capacitat inferior a 500 litres destinades al bany d'infants.
  • L'ompliment i el reompliment de les piscines de les instal·lacions juvenils inscrites en el Registre d'Instal·lacions Juvenils de la Direcció General de la Joventut.
  • L'ompliment i el reompliment de les piscines d'ús terapèutic ubicades en hospitals i centres d'educació especial.
  • L'ompliment i el reompliment de les piscines destinades al bany de persones que disposen d'una avaluació del grau de discapacitat en la qual consta que pateixen alteracions de la conducta.





    • Comparteix:

    OPINA

    Identifica't per comentar aquesta notícia.

    Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

    Avís important

    Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

    Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

    No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

    Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.